La Vanguardia (Català)

Tragèdia a l’Àsia Central

L’aparell realitzava una parada tècnica a Bixkek en la ruta Hong Kong-Istanbul

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Un avió de càrrega s’estavella contra una zona habitada de Datxa-Suu, al Kirguizist­an, i causa la mort de 33 residents, entre els quals 13 nens, i dels quatre membres de la tripulació de l’aparell.

Els veïns de Datxa-Suu van patir ahir un tràgic despertar quan a dos quarts de vuit del matí un avió de càrrega es va estavellar contra les seves cases, causant la mort de 33 residents, inclosos 13 nens. També van morir els quatre membres de la tripulació.

Datxa-Suu és una àrea de cases de camp a uns dos quilòmetre­s de l’aeroport de Manas, pròxim a Bixkek, la capital de l’exrepúblic­a soviètica del Kirguizist­an, a l’Àsia Central. La zona de datxes es trobava en meitat de la ruta que feia un Boeing 747-300 de la companyia turca ACT Airlines, que volava de Hong Kong a Istanbul i havia de fer una parada tècnica a Manas. ACT opera amb el nom de MyCargo.

L’avió es va estavellar quan feia la maniobra d’aproximaci­ó, a les 7.31 h del matí (les 2.31 h de la matinada a Barcelona). Segons van dir fonts del Ministeri de Situacions d’Emergència del Kirguizist­an a l’agència Interfax, el fuselatge de l’avió es va endur una tanca de l’aeroport i després es va estavellar sobre les residèncie­s.

“Em vaig despertar per una forta llum vermella i brillant al carrer”, va dir als mitjans locals una veïna, Baktigul Kurbátova. “No podia entendre el que succeïa. El sostre i les parets s’estaven trencant sobre nosaltres. Estava molt espantada, però vaig poder cobrir la cara del meu fill amb les mans perquè no li caigués la runa”.

L’impacte va destrossar completame­nt 17 cases; dues més es van cremar i sis van patir l’impacte tot i que encara estan dretes. Aquesta àrea residencia­l està formada per 43 parcel·les, la majoria de les quals està ocupada per un habitatge.

Les autoritats del país van descartar que la causa de l’accident fos una acció terrorista. Semblen causes més probables les males condicions atmosfèriq­ues, amb boira densa, o una fallada del pilot.

L’Agència d’Aviació Civil del Kirguizist­an va confirmar que l’avió sinistrat era d’ACT Airlines, i que la tripulació treballava per a aquesta companyia, però que feia el vol llogat per la companyia Turkish Airlines.

ACT Airlines va dir que l’accident no va ser provocat “per raons tècniques o factors vinculats a la càrrega” de l’avió. Va assenyalar també que el llibre de registres de l’avió no tenia cap anotació sobre defectes tècnics i que no es va registrar cap incident durant el viatge abans d’arribar a Bixkek.

Membres del Govern kirguís es van desplaçar ahir al lloc del sinistre, inclòs el primer ministre, Soronbai Jenbekov, que va ordenar

“Vaig aconseguir cobrir la cara del meu fill perquè no li caigués la runa del sostre que s’esfondrava”

la creació d’una comissió d’investigac­ió per aclarir les causes de l’accident. El Ministeri de Transport de Turquia, per la seva part, va nomenar dos especialis­tes que treballara­n al costat de les autoritats del Kirguizist­an.

El president kirguís, Almazbek Atambàiev, que havia de viatjar a la Xina, va cancel·lar el viatge a causa de la tragèdia. El seu col·lega turc, Recep Tayyip Erdogan, li va trucar per expressar-li les seves condolence­s. Avui és dia de dol oficial en aquest país d’Àsia Central.

 ?? VLADIMIR VORONIN / AP ?? La cua del Boeing 747-300 estavellat en una àrea residencia­l als afores de Bixkek
VLADIMIR VORONIN / AP La cua del Boeing 747-300 estavellat en una àrea residencia­l als afores de Bixkek

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain