La Vanguardia (Català)

Itàlia obligarà a treballar els immigrants que demanin asil polític

- EUSEBIO VAL Roma. Correspons­al

El Govern de Paolo Gentiloni, encara que va néixer amb la perspectiv­a de ser breu, té l’ambició de prendre decisions d’envergadur­a per al futur d’Itàlia. El ministre de l’Interior, Marco Minniti, presentarà demà davant el Parlament italià un paquet de mesures que han de canviar de manera rellevant la política d’immigració i asil. Una de les novetats principals és la proposta que els sol·licitants d’asil polític, mentre esperen la decisió, hauran de fer “tasques socialment útils” i, en el cas dels qui exhibeixin un títol o una especialit­zació profession­al, seran assignats a empreses per realitzar una experiènci­a laboral.

Està clar que l’allau d’immigrants i de refugiats –més de 180.000 l’any passat– no s’aturarà, per la qual cosa cal crear un sistema raonable que els absorbeixi a mitjà termini o, almenys, que faci més suportable i útil la seva estada temporal a Itàlia.

L’experiment de tasques socialment útils s’ha dut a terme ja en diversos municipis, com Bari, però ara vol convertir-se en la norma general, si bé no serà fàcil d’organitzar i no s’ha dit res sobre si aquestes persones rebran algun tipus de remuneraci­ó, encara que sigui simbòlica, més enllà de l’allotjamen­t i la manutenció que ja reben de l’Estat. Es vol, en qualsevol cas, que aquesta feina social sigui un requisit per obtenir l’estatus d’asilat, com són els cursos d’italià per tenir la nacionalit­at. La inserció en les empreses, mitjançant convenis que firmaria l’Estat, està pensada per als estrangers amb cert nivell de formació. És el que ja es fa a Alemanya, país que

La nacionalis­ta Lliga Nord rebutja la idea perquè diu que discrimina els italians sense ocupació

Itàlia ha pres com a model.

Abans de posar-les en pràctica, aquestes mesures han provocat ja polèmica política i poden incendiar la campanya de les pròximes eleccions. La Lliga Nord s’hi ha mostrat totalment en contra perquè considera que els italians desocupats quedaran discrimina­ts. Càritas, al contrari, creu que la idea és molt positiva per a la dignitat dels sol·licitants d’asil i per millorar les possibilit­ats d’una acollida exitosa.

Una altra iniciativa important del Govern Gentiloni serà crear molts més centres d’identifica­ció i expulsió (CIE) dels ja existents. Es pretén que la capacitat no superi el centenar de persones i que estiguin situats lluny dels centres urbans i en la proximitat dels aeroports. L’exèrcit, que avui està desplegat per a la vigilància antiterror­ista a les principals ciutats, com a ajuda a la policia, tindrà encomanada també la protecció externa dels CIE.

La intenció governamen­tal és demanar al Parlament algunes reformes legals que agilitin els procedimen­ts d’expulsió. Es dona la paradoxa que l’actual delicte d’“immigració clandestin­a” suposa una trava i, en lloc d’impedir l’arribada d’immigrants irregulars, els permet quedar-se al país durant un llarg període de temps. Amb l’actual llei, els que són acusats d’aquest delicte i són jutjats poden demorar la seva sortida del país mentre no es produeix una sentència definitiva.

La filosofia de la nova estratègia italiana és crear dos camins molt diferencia­ts per als sol·licitants d’asil i per als immigrants que no tenen dret a ser refugiats i que seran expulsats. En paral·lel, Roma està negociant amb diversos països africans acords de repatriaci­ó com els que ja va firmar fa uns anys amb Tunísia i Egipte. Aquests pactes inclouen ajuts econòmics i en infraestru­ctura de control de fronteres, una inversió que surt a compte perquè permet les expulsions i desincenti­va futurs emigrants.

El Govern de Roma s’ha inspirat en el model alemany i firmarà convenis amb empreses

 ?? PETER PTSCHELINZ­EW / GETTY ?? Un grup d’immigrants s’aplega en una plaça de Florència
PETER PTSCHELINZ­EW / GETTY Un grup d’immigrants s’aplega en una plaça de Florència

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain