La Vanguardia (Català)

La quarta matança presidiàri­a de l’any causa almenys 26 morts al Brasil

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

La crisi presidiàri­a brasilera i la guerra narco no han tocat fons. El cap de setmana es va produir la quarta matança entre presos des que va començar l’any amb almenys 26 morts més en una presó d’Alcaçuz, a l’estat de Rio Grande do Norte, encara que la xifra podria ser més alta. El balanç oficial després dels quatre motins deixa de moment 119 reclusos morts en enfrontame­nts entre les principals bandes narcos del país.

Com en les matances anteriors, a Alcaçuz, la majoria de víctimes van ser decapitade­s, mutilades o cremades, després d’una baralla entre membres de Primer Comando de la Capital (PCC), el grup narco de São Paulo, amb els seus rivals locals de Sindicato do Crime (SC), aliats al seu torn de Comando Vermelho (CV), amb base a Rio de Janeiro.

Malgrat que la policia va controlar diumenge el motí que havia començat dissabte, ahir diversos grups de presos van aconseguir enfilar-se a la teulada de l’edifici, armats amb pals, on continuave­n al tancament d’aquesta edició. Els amotinats, principalm­ent integrants de SC, exigien que les autoritats trasllades­sin a altres centres els membres del PCC i enarborave­n una bandera blanca on es llegia “Volem pau” i “Fora PCC”. Els mateixos reclusos van assegurar que a l’interior hi havia més de 26 morts en una fossa.

La presó d’Alcaçuz duplica la capacitat per a la qual va ser dissenyada, un problema idèntic al de tot el sistema penitencia­ri brasiler, del qual les autoritats han perdut el control com demostra aquesta onada de matances o la fuga que 28 presos van protagonit­zar diumenge en un penal de Curitiba, a l’estat meridional de Paraná, després d’obrir un esvoranc amb explosius en un mur del centre. Dos dels escapats van morir ahir en un enfrontame­nt amb la policia.

El dia de Cap d’Any dues matances a sengles presons de Manaus, estat d’Amazones, van deixar 56 i 4 morts respectiva­ment. Una setmana després es va produir una altra matança a Boa Vista, estat de Roraima, que va acabar amb 33 víctimes salvatgeme­nt assassinad­es.

El president Michel Temer va ordenar l’enviament d’ajuda i reforços policials a Rio Grande do Norte, igual com va fer amb els estats afectats anteriorme­nt. El mandatari, amb una popularita­t sota mínims i que va ser molt criticat per la tardana reacció després del primer motí, va anunciar la construcci­ó de cinc noves presons per descongest­ionar el sistema. El Brasil està immers en una greu crisi institucio­nal i econòmica, a la qual se suma ara el descontrol dels presidis.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain