La Vanguardia (Català)

El Parlament defensa la llibertat d’expressió davant el TC

- MAITE GUTIÉRREZ Barcelona

El Parlament de Catalunya defensa la legalitat de la resolució del referèndum sobre la independèn­cia aprovada per Junts pel Sí i la CUP durant el debat de política general celebrat a l’octubre i nega que aquesta tingui res a veure amb la resolució rupturista del 9 de novembre del 2015, anul·lada pel Tribunal Constituci­onal (TC). Així mateix, la inscriu dins del debat parlamenta­ri i invoca la “llibertat d’expressió” per defensar que s’adequa al reglament.

Són alguns dels arguments que la Cambra catalana ha presentat davant el TC en les seves al·legacions contra l’admissió a tràmit de l’incident d’execució de sentència presentat pel Govern central. Aquest sol·licitava la suspensió de la resolució perquè considera que desenvolup­a la declaració de ruptura del 9 de novembre. En canvi, no ha actuat en contra d’una altra resolució, aprovada per Junts pel Sí i Catalunya Sí que es Pot, que promovia la celebració d’un referèndum pactat. La coalició de govern amb els antisistem­a preveu una consulta unilateral.

El Parlament assenyala que la resolució no té “una relació directa” ni d’“immediata causalitat” amb la declaració del 9 de novembre, i per tant no és procedent presentar un incident d’execució de sentència. Si el Govern espanyol considera que aquesta iniciativa és il·legal, hauria d’haver obert un procedimen­t a part, afegeix en les al·legacions. Al seu entendre, la resolució es produeix “en el marc d’una funció parlamentà­ria com és el debat de l’orientació política general del Govern, de caràcter totalment independen­t a qualsevol resolució anterior”.

L’escrit també subratlla que la Constituci­ó “no prohibeix ni estableix límits al debat polític (...) encara que es doni una discrepànc­ia entre el projecte o idea que es debat i el contingut de la Constituci­ó”. El Parlament va més enllà i assenyala que aquesta discussió “sobre les diferents opcions del futur polític” de Catalunya “monopolitz­a bona part dels debats a les famílies, les tertúlies, les ràdios, les television­s, els periodiste­s, politòlegs i sociòlegs”. I atès l’interès que desperta entre la ciutadania, segons el Parlament, seria “anòmal limitar aquest debat en la institució”.

Els lletrats també defensen la “inviolabil­itat” de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres de la Mesa que van permetre la tramitació de la resolució, a més d’assenyalar alguns defectes de forma en l’incident d’execució. Per tot això sol·liciten que la iniciativa no sigui anul·lada.

La Cambra nega la relació entre la resolució del referèndum i la de ruptura anul·lada

 ?? JOSEP RAMON TORNÉ / ACN ?? Carme Forcadell
JOSEP RAMON TORNÉ / ACN Carme Forcadell

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain