La Vanguardia (Català)

La conferènci­a de presidents donarà llum verda a acords en deu matèries

- Madrid

Catalunya i el País Basc acabaran incorporan­t-se als treballs de la conferènci­a de presidents –“si no ho han fet abans ho faran després”–, creuen en el Govern central, perquè no poden permetre que qüestionis tan rellevants com el bo social per impedir el tall del subministr­ament elèctric, la targeta social, la posició en el pacte nacional per l’educació o l’elaboració del nou sistema de finançamen­t autonòmic la decideixin d’altres sense la intervenci­ó de catalans ni bascos.

A l’Executiu ja el va estranyar que no volguessin participar en els treballs previs que fan que avui es reuneixi la conferènci­a de presidents amb un acord ja total en 9 dels 10 punts que es tractaran durant la reunió que començarà avui, a les 9 del matí, amb un cafè amb el rei Felip. El desè, que encara té algun serrell que continuave­n negociant ahir a la nit els responsabl­es autonòmics de les diferents comunitats, és el referit al nou sistema de finançamen­t autonòmic.

Es constituir­à una comissió amb experts, nomenats per l’Estat i les comunitats autònomes, que haurà de fer una proposta tècnica sobre la qual després s’iniciarà la negociació política. Aquesta proposta, segons el document que es portarà a la conferènci­a de presidents, haurà de respondre als principis de solidarita­t, suficiènci­a, equitat, transparèn­cia, correspons­abilitat fiscal i garantia de l’accés dels ciutadans als serveis públics.

Amb l’aprovació d’aquests acords, que aborden els principals problemes de gestió que han d’afrontar en aquests moments les comunitats autònomes, el Govern central ha decidit fer de la conferènci­a de presidents, en contra del que era fins ara, un òrgan decisori de negociació multilater­al entre l’Estat i les autonomies.

El portaveu del PP, Pablo Casado, va subratllar ahir aquest fet, per deixar clar que la bilaterali­tat, que és el que pretén Catalunya, “no existeix amb aquest Govern. Una altra cosa és que hi hagi un diàleg bilateral fluid amb Catalunya, com n’hi ha amb altres comunitats autònomes.”

PCasado va subratllar que avui, en la conferènci­a de presidents, quedarà institucio­nalitzada aquesta forma de diàleg i negociació, que garantirà que no hi hagi autonomies de primera o de segona, o que “algú vulgui pensar que la seva autonomia és millor que una altra”. Serà la constataci­ó, va afegir, que “cal pactar el finançamen­t autonòmic en un marc conjunt, just i equitatiu, amb totes”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain