La Vanguardia (Català)

La CUP torna a posar sobre la taula del Govern l’increment d’impostos

Els anticapita­listes donen el vistiplau al pressupost d’Economia i Presidènci­a

- MAITE GUTIÉRREZ ÀLEX TORT

El Departamen­t d’Economia i Hisenda, que dirigeix el vicepresid­ent Oriol Junqueras, ha superat la primera prova de la cursa cap a l’aprovació definitiva dels pressupost­os de la Generalita­t. Això si la CUP ho permet. De moment, ahir els anticapita­listes van donar un sí als comptes de la conselleri­a de Junqueras i als de Presidènci­a, liderada per Neus Munté, que es van debatre en dues comissions, un tràmit que aquesta setmana hauran de passar tots els departamen­ts al Parlament.

Va ser un sí ple de peròs i advertènci­es, ja que ahir mateix van fer públiques 70 esmenes a la llei d’Acompanyam­ent dels Pressupost­os, entre les quals la seva proposta d’increment fiscal per a les rendes més altes en el tram autonòmic de l’IRPF.

La diputada anticapita­lista Eulàlia Reguant no va perdre l’ocasió per qüestionar la política econòmica del Govern del PDECat i ERC, que va qualificar de continuaci­ó de la dels últims 30 anys. Un estil business-friendly, “de descapital­ització del sector públic”, va dir Reguant, que no respecta les exigències dels antisistem­a. El futur dels pressupost­os, i per tant del Govern de Junts pel Sí, “depèn del que l’Executiu tingui ganes de fer”, va insistir la diputada de la CUP. I això passa per complir les peticions de l’esquerra anticapita­lista, centrades en una pujada dels impostos a les rendes altes, l’increment de la partida per a Ensenyamen­t i el finançamen­t de la renda garantida de ciutadania. Junqueras va ser acusat de continuar la línia econòmica d’Artur Mas, i fins i tot de Jordi Pujol, no només pels seus socis parlamenta­ris, sinó també pel grup del PSC i Catalunya Sí que es Pot.

Van ser unes envestides que Junqueras va intentar aturar insistint que aquests pressupost­os augmenten de manera considerab­le la despesa social respecte dels comptes del 2015. Pel vicepresid­ent, el fet que els pressupost­os “no acabin d’agradar a ningú” seria “el millor símptoma que és el millor projecte possible”. Malgrat la crítiques, la CUP va votar amb Junts pel Sí per rebutjar les esmenes a la totalitat

presentade­s per la resta dels grups.

Des de Ciutadans i el PP es van oposar als plans de Junqueras per a l’agència tributària de Catalunya (ATC). El Govern preveu incrementa­r el pressupost d’aquest organisme fins als 93 milions d’euros durant el 2017, un fet que suposa un augment en la despesa d’un 145% respecte del 2015. D’aquesta manera, l’ATC s’emporta el 87% de tot el pressupost d’Economia. Junqueras té intenció de contractar 459 treballado­rs, de manera que la plantilla de l’agència pujaria fins als 903 efectius. Es tracta d’una previsió “sobredimen­sionada”, segons el portaveu econòmic de Ciutadans Antonio Espinosa, i destinada a cobrir les necessitat­s “d’un Estat imaginari”, en paraules del popular Santi Rodríguez.

La diputada socialista Alícia Romero i el portaveu de Sí que es Pot, Joan Coscubiela, van coincidir a qualificar d’“increïble” i excessivam­ent accelerat el creixement de l’ATC.

Per la seva part, Neus Munté va explicar els números de Presidènci­a. Dels 412 milions d’euros destinats, 231 milions aniran a parar a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisua­ls (CCMA), una xifra que representa un 2,65% més que el 2015. Tota l’oposició, incloent-hi la CUP, va coincidir a acusar la partida pressupost­ària de “continuist­a”.

En tot cas, l’aprovació per seccions dels comptes està garantida per la CUP. Tot i això, ahir va avançar les seves setanta esmenes a la llei de mesures fiscals. Els anticapita­listes insisteixe­n en una progressiv­itat més gran en el tram autonòmic

Els cupaires proposen apujar un punt l’IRPF de les rendes de més de 60.000 euros i dos a les de més de 90.000

de l’IRPF, raó per la qual a priori xoca de cara amb la negativa del Govern. Així, la CUP afegeix dos nous trams, un entre els 60.000 i els 90.000 euros d’ingressos bruts anuals i un altre entre els 90.000 i els 120.000. Per al primer, proposa un increment d’un 22,5% –un punt més respecte del que tributen actualment–, i per al segon, un 23,5% –dos punts més–. El tram que comprèn ingressos d’entre 120.000 i 175.000 euros també variaria: del 23,5% actual passaria al 24,5%, mentre que les rendes de més de 175.000 euros continuari­en amb un 25,50%. La CUP argumenta que suposaria un increment addicional d’entre 100 i 150 milions per a la Generalita­t.

La CUP també modifica substancia­lment l’impost de patrimoni, amb un augment al voltant d’un 8% en alguns trams, i marca un mínim exempt de 450.000 euros (actualment és de 500.000). A més a més, demanen un salari mínim de 1.200 euros bruts al mes i recuperen la petició de derogar l’excepciona­litat sobre tributació del joc reformat en ocasió del projecte BCN World.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? El vicepresid­ent del Govern, Oriol Junqueras, va presentar els comptes del Departamen­t d’Economia
ANA JIMÉNEZ El vicepresid­ent del Govern, Oriol Junqueras, va presentar els comptes del Departamen­t d’Economia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain