La Vanguardia (Català)

La visita del Rei a l’Aràbia Saudita obre noves vies de negoci a Espanya

Felip VI torna a Madrid després d’una estada de 48 hores a Riad

- MARIÁNGEL ALCÁZAR Riad Enviada Especial

Missió complerta. Ahir el Rei va tornar a Madrid després d’una estada de tot just 48 hores a Riad en què s’ha revalidat la posició privilegia­da d’Espanya a través de les mostres d’afecte expressat en públic pel rei Salman. En un país on només es fan negocis amb els amics i la família, l’aval del monarca saudita a Felip VI és un missatge inequívoc que genera confiança i possibilit­a la signatura de nous contractes a les empreses espanyoles.

El Rei va tancar el seu primer viatge oficial a l’Aràbia Saudita amb un acte a la Cambra de Comerç a què van assistir empresaris saudites i representa­nts de 18 companyies espanyoles. Sota el paraigua de la CEOE –el vicepresid­ent de la confederac­ió i president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, ha encapçalat la delegació–, els representa­nts de corporacio­ns públiques i privades com Navantia, Renfe, Adif, Talgo, Indra, OHL, Arpa, Acciona, Typsa, Ineco i la catalana MCI –ara està canviant la il·luminació de la Gran Mesquita de la Meca–, entre d’altres, van participar en una reunió en què es va constatar que a l’Aràbia Saudita la imatge d’Espanya és positiva, per sobre de la d’altres països europeus, gràcies a la rellevànci­a que la cort saudita va donar durant dècades al rei Joan Carles i que ara s’ha revalidat amb el rei Felip.

Tots els empresaris espanyols presents, que al matí van compartir un esmorzar amb el Rei, van coincidir a afirmar que el viatge era fonamental per encarrilar nous negocis i, sobretot, per projectar una imatge de confiança, eficàcia i competitiv­itat de les empreses espanyoles. José Manuel Revuelta, president de Navantia, va considerar “clau” el viatge del Rei. El futur d’aquesta empresa pública depèn de la firma d’un contracte amb el Ministeri de Defensa saudita per a la construcci­ó de cinc corbetes que assegurari­en

El cap de l’Estat presumeix de les grans obres que les empreses espanyoles fan al món

feina durant cinc anys a les plantilles de les drassanes de Ferrol (A Coruña) i Cadis, i, malgrat que Revuelta es va mostrar molt cautelós, sembla que tot indica que el contracte es firmarà ben aviat. El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va confirmar així mateix que les autoritats saudites han ratificat la pròrroga de 14 mesos i l’aprovació d’uns sobrecosto­s de 140 milions d’euros en les obres de l’AVE Medina-la Meca que fa un consorci d’empreses espanyoles.

En les seves paraules davant els empresaris, el Rei va repassar algun dels grans projectes que les companyies espanyoles porten a terme al món, com l’ampliació al canal de Panamà, la connexió ferroviàri­a a Turquia, les concession­s d’autopistes als Estats Units, el Canadà i Austràlia i la construcci­ó dels metros de Quito, Ciutat de Panamà i Santo Domingo.

En l’acte empresaria­l, a més del Rei i el ministre de Foment, van intervenir la secretària d’Estat de Comerç, María Luisa Poncela, que, com a membre de la delegació oficial, ha pogut lluir durant el viatge indumentàr­ia occidental, signe de les tímides reformes del règim saudita respecte de la dona. El 2014, en el que va ser l’últim viatge del rei Joan Carles, la llavors ministra de Foment, Ana Pastor, va optar per portar, durant l’estada a Jiddah, una abaia, la túnica negra obligatòri­a per a les dones saudites i les estrangere­s.

 ?? BALLESTERO­S / EFE ?? El Rei, entre el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, i el president de la Cambra de Comerç de Riad
BALLESTERO­S / EFE El Rei, entre el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, i el president de la Cambra de Comerç de Riad
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain