La Vanguardia (Català)

L’FMI i Trump

-

El Fons Monetari Internacio­nal ha elogiat el pla d’estímuls fiscals –inversió pública i rebaixes d’impostos– que pensa impulsar el nou president dels EUA, Donald Trump, sota el seu mandat, que comença aquesta setmana mateix. Malgrat que aquest programa encara no ha estat concretat, els economiste­s de l’FMI ja anticipen que tindrà un impacte positiu en el creixement econòmic dels Estats Units, que podria ser del 2,3% aquest any i del 2,5% el pròxim, diverses dècimes per sobre de les previsions anteriors.

No obstant això, també destaca el risc de guerres comercials com a conseqüènc­ia de la temuda política proteccion­ista que promet impulsar Trump. Això és així fins al punt que l’FMI admet que les seves previsions de repunt del creixement econòmic mundial, confirmade­s ahir, depenen que no es compleixin les amenaces comercials del nou president ja que podrien provocar fortes pertorbaci­ons econòmique­s.

L’FMI confia que finalment s’imposarà el sentit comú i que Donald Trump no complirà les seves amenaces. En qualsevol cas aquesta institució ha advertit el nou president dels Estats Units de l’enorme perill per a l’economia mundial que suposaria dur a terme l’aplicació d’aranzels elevats a les importacio­ns de Mèxic i de la Xina que, al seu torn, poden provocar l’adopció de represàlie­s per part d’aquests dos països, que serien especialme­nt importants en el cas del segon. En la mateixa línia, l’FMI també tem un gir del nou poder dels Estats Units cap a plataforme­s de polítiques aïllacioni­stes.

Si Donald Trump enterrés la destral de guerra comercial l’economia mundial podria repuntar aquest any fins al 3,4% i fins al 3,6% el pròxim, i fins i tot podria millorar aquestes xifres si la reactivaci­ó dels Estats Units fos més gran de la pronostica­da com a resultat de l’eventual èxit que tinguessin els plans d’estímul anunciats. El fet que la Casa Blanca i el Congrés es trobin en les mateixes mans per primera vegada en sis anys, segons el parer de l’FMI, és una garantia que aquests plans d’estímul es poden aplicar i desenvolup­ar sense problemes excessius, en línia amb la confiança que demostren els mercats financers.

La incertesa que suscita el nou president dels Estats Units en l’economia mundial, en qualsevol cas, és elevada i amb tota seguretat estarà present en les anàlisis que es puguin fer en la tradiciona­l cita econòmica anual de Davos que se celebra aquesta setmana i on la Xina, amb qui Trump ha iniciat una preocupant escalada de la tensió, és en aquesta ocasió el país convidat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain