La Vanguardia (Català)

L’hora catalana

- Fèlix Riera

El pessimista diu: el temps se’n va. I l’optimista diu: el temps està per venir”. Així expressa l’experiènci­a del temps el poeta gal·lès Ronald Stuart Thomas. El temps de Catalunya es mou en la mateixa direcció. Els pessimiste­s adverteixe­n que el temps se’n va sense deixar l’empremta política esperada, la independèn­cia. Els optimistes s’afanyen a proclamar que el referèndum ha de venir.

Luciano Concheiro, finalista del premi Anagrama d’assaig, planteja en el seu llibre Contra el tiempo la necessitat de “fer sorgir una temporalit­at que disloqui l’acceleraci­ó”. Al nostre present polític li costa respirar de tantes metes sobreexpos­ades. Hi ha un excés d’exhibició pública que només

F. RIERA, enlluerna, sense concretar allò que persegueix. El temps a Catalunya ha adquirit l’estranya qualitat d’anar cap endavant i cap enrere, com si l’instant polític tingués la propietat de ser reversible. Ara es convoca al poble cap a nous actes de desobedièn­cia, ara s’hissa la bandera espanyola perquè ho exigeixen les lleis i les normes de l’Estat. El temps que viu Catalunya, a cavall entre la normalitat i l’excepciona­litat, sembla convocar la sentència del Comitè Invisible: “Aquest món no aniria tan de pressa si no estigués constantme­nt perseguit per la proximitat de la seva caiguda”.

No es tracta de donar cos a un elogi de la parsimònia i la lentitud, però el rellotge polític hauria d’incorporar factors de desacceler­ació que permetin madurar solucions que garanteixi­n respondre als objectius perseguits. No es tracta d’acollir el temps buit del Govern espanyol, on queden suspeses, com partícules de pols, les anunciades vies de diàleg. El conflicte entre Catalunya i Espanya, en el qual estem instal·lats des de l’any 2012, és un temps estigmatit­zat, en què les propostes que s’intenten desplegar són com les ales de l’estruç, que permeten impulsar-se per agafar velocitat, però no per volar. Temps estigmatit­zat pels altres, que el veuen negatiu i sense crèdit. L’any que ara iniciem hauria de deixar enrere l’asseveraci­ó “com pitjor, millor” com a visió política. La política catalana hauria d’exigir un respir que permetés rearmar una proposta possible, flexible i centrada en la irrenuncia­ble defensa dels interessos de Catalunya. En el seu poema Temps, R.S. Thomas conclou: “De joves, el nostre hobby era assassinar-lo / De vells, preguem per la seva recuperaci­ó”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain