La Vanguardia (Català)

Degeneraci­ó digital

Desapareix Yahoo, el mot onomatopei­c que Jonathan Swift es va inventar per denominar els homes esclavitza­ts pels cavalls

- EL RUM-RUM Màrius Serra

Recordo com si fos ara alguns dels primers debats que va provocar la fulgurant irrupció d’internet. El debat entre apocalípti­cs i integrats, tal com l’havia batejat Eco, es va desenvolup­ar a totes les trinxeres. Va semblar que aquella bèstia naixia per menjar-se’n una altra, que no se sabia ben bé quina fesomia feia però que vagament associàvem a la cultura establerta. Università­ria. Bibliòfila. Llibresca. Encicloped­ista. A Being digital (1995), imprès incoherent­ment en paper per l’editorial londinenca Hodder & Stoughton, Nicholas Negroponte es permetia dir que ja només llegia en pantalles per escandalit­zar les tietes analògique­s. Alguns eximis poetes replicaven irats que ells preferien navegar per aigües encalmades que no pas navegar per la pantalla d’un ordinador. A l’altre extrem, els adalils dels nous temps trobaven absurds els límits conceptual­s que, segons ells, llastaven la xarxa. Recordo llargs debats sobre l’abolició de límits entre la delegació de l’Institut Universita­ri de l’Audiovisua­l de la UPF a l’Art Futura de Rotterdam o a la càtedra McLuhan de Toronto. Una de les crítiques recurrents era el terme pàgina web. Molts trobaven absurd que es parlés de pàgina web (de sobte tothom havia de tenir home page) per definir un espai de límits imprecisos i elàstics que no contenia necessària­ment textos lineals. Entremig d’aquella ebullició terminològ­ica sempre apareixia una paraula que exercia de far, apaivagava els ànims i exercia un cert consens: Yahoo.

Quan algun il·lustrat recordava l’origen de Yahoo (perquè quan tot això passava no existia Wikipedia, el bagatge no es comprava amb uns clics i calia tenir memòria), la cridòria remetia, els somriures reapareixi­en i, de sobte, internet ja no era la representa­ció contemporà­nia del diable sinó una mena de terra promesa on hi havia marihuana per a tothom i, a més, no perjudicav­a gens la salut. Yahoo era el vincle amb el món que els més carcamals veien perdut. Yahoo, el mot onomatopei­c que Jonathan Swift es va inventar per denominar els homes esclavitza­ts pels cavalls (els també onomatopei­cs Houyhnhnms) en el llibre quart dels Viatges de Gulliver. Ara l’empresa Yahoo perdrà el seu il·lustre nom. Quan es tanqui la seva venda al grup Verizon Communicat­ions, Yahoo es dirà Altaba. Naturalmen­t, l’habitual guirigall digital ha deixat atuïts els defensors del canvi. Ja fa dies que els odiadors de can Piula fustiguen Altaba amb alteracion­s del tipus Alibaba o AltAbba, però ningú no sembla recordar-se de Swift, ni dels pobres yahoos, ni molt menys encara d’aquells aguerrits internaute­s que veien el món digital com el nou espai de llibertat, igualtat i fraternita­t. La veritat, jo, en comptes d’Altaba, li posaria Houyhnhnm.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain