La Vanguardia (Català)

Així rugeix Trump

- Miguel Ángel Aguilar

Explicava l’amic Carlos Luis Álvarez, Cándido, que a la tertúlia del cafè de Peñalba a Oviedo es va obrir una discussió irresolubl­e durant mesos sobre la manera de rugir dels lleons. Un sector afirmava que rugien cap a fora, expulsant l’aire dels pulmons, i l’altre que rugien cap a dins, aspirant. Cada bàndol anava cada setmana aportant arguments, enregistra­ments, llibres de zoologia i testimonis diversos, des del lleó de la Metro en endavant, a favor de les seves posicions sense que fos possible concloure la qüestió. Es va anunciar l’arribada d’un circ amb feres i els tertulians van anar en processó fins a les gàbies. El més decidit va atiar amb un pal el lleó, que va rugir de la manera acostumada. Els que van sentir desautorit­zada la seva tesi es van alçar al crit d’“així no es rugeix!” sense donar-se per vençuts.

Ens passa el mateix en relació amb el president electe dels Estats Units, Donald Trump. Pensàvem que així no es rugeix i vam estar atents als seus rugits des del començamen­t de la campanya de les primàries fins a l’escrutini de les presidenci­als del novembre passat. Volíem pensar que de la mateixa manera que la calor dilata els cossos, la proximitat al poder portaria Trump a practicar els habituals exercicis d’idoneïtat de cara a les institucio­ns que l’habilitess­in per accedir a les responsabi­litats del poder. Però ha mantingut inalterabl­e la seva manera de rugir.

Vam veure els socialdemò­crates alemanys al congrés de Bad Godesberg, el 1959, renunciar al programa màxim que incloïa dissoldre la Werhmacht abans d’entrar en la coalició governamen­tal; el PS de Mitterrand reconcilia­r-se amb la

force de frappe al congrés anterior a les presidenci­als que va guanyar el 1981, o Felipe González eliminar la definició marxista del PSOE el setembre del 1979. Totes aquestes victòries van anar precedides de renúncies. Però Trump ha funcionat a la inversa. El seu maximalism­e i despropòsi­ts han anat in crescendo amb la proximitat a la Casa Blanca, com proven els seus tuits i la conferènci­a de premsa de l’11 de gener.

Entenguem, doncs, que, com ha escrit Emily Bell, de la Columbia Journalism School, “Donald Trump is a media organizati­on”. Sapiguem que amb ell la política d’apaivagame­nt no condueix a res i preparem-nos per al pitjor.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain