La Vanguardia (Català)

Facebook estrena a Alemanya l’‘alerta’ sobre notícies falses

- A. MOLINS Barcelona

Facebook ha comunicat que l’ofensiva per lluitar contra la propagació de notícies falses començarà a Alemanya. Per això ha anunciat que les pròximes setmanes implementa­rà una sèrie de mesures que, de moment, només estaran disponible­s per als usuaris d’aquest país. Ha assegurat, però, que espera introduir aquestes novetats en altres països aviat. “Per a nosaltres és important que les entrades i les notícies que es publiquen a Facebook siguin fiables”, subratlla la xarxa social en un comunicat publicat a la seva pàgina en alemany.

Bàsicament el que farà la xarxa social és permetre que els usuaris puguin marcar els continguts que sospitin que són falsos com a “dubtosos”. A continuaci­ó, aquestes notícies es traspassar­an a un servei extern, que s’encarregar­à de comprovar la veracitat o no del contingut. Si es demostra que la notícia és falsa, es marcarà com de “dubtosa credibilit­at” i s’hi afegirà un enllaç –sempre que sigui possible–a una font amb dades i informació correctes, malgrat que continuarà sent possible compartir les entrades. A Alemanya l’encarregad­a de fer aquesta tasca serà el portal de periodisme d’investigac­ió Correctiv. “Creiem que una anàlisi de dades independen­t i transparen­t pot ser un instrument molt poderós per a un periodisme responsabl­e”, assegura la xarxa social.

La decisió de Facebook que els

Els usuaris podran marcar com a dubtoses entrades que després seran comprovade­s per un servei extern

seus usuaris alemanys siguin els primers que gaudeixin d’aquestes mesures respon al fet que el setembre d’aquest any hi ha eleccions parlamentà­ries a Alemanya. En aquest sentit, cal recordar la polèmica que va suscitar el paper que les notícies falses publicades a Facebook podrien haver tingut en el resultat de les últimes eleccions presidenci­als dels Estats Units.

En declaracio­ns al diari Frankfurte­r Allgemeine Sonntagsze­itung, el president de la Comissió Electoral alemanya, Dieter Sarreither, ja advertia que les notícies falses poden exercir un paper significat­iu a la campanya electoral i els comicis generals a Alemanya. Mentrestan­t, el ministre de Justícia, Heiko Maas, assenyalav­a al diari Welt am Sonntag que no es fa il·lusions respecte al fet que no s’utilitzi “la diversitat de possibilit­ats de manipulaci­ó a la xarxa també durant la campanya electoral, ja sigui per a campanyes intenciona­des de desinforma­ció, la propagació de notícies falses o per influir en el debat”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain