La Vanguardia (Català)

L’Ajuntament obre la porta a 400 pisos turístics més

El Consistori portarà el pla d’allotjamen­ts demà a la comissió d’Urbanisme encara sense prou suport per aprovar-lo

- SILVIA ANGULO Barcelona

L’equip de govern va desgranar ahir les principals directrius del Pla Especial Urbanístic d’Allotjamen­ts Turístics (Peuat), que es debatrà demà a la comissió d’Urbanisme, malgrat que encara no té prou suports per aprovar-lo. Després de donar a conèixer el cap de setmana passat l’ampliació de les zones de restricció on no es podran incrementa­r places, ahir va obrir la porta al “creixement sostingut del 4%” de nous apartament­s turístics, exactament 387 més, a la zona on no hi ha saturació d’aquest tipus d’allotjamen­ts. Així ho recull almenys el document que encara s’està negociant facilitat ahir a la tarda als grups municipals, que també preveu, “com a incentiu per activar el reagrupame­nt d’apartament­s d’altres zones de la ciutat, deixar que unes places del nou creixement puguin estar disponible­s” automàtica­ment, sense esperar a l’aprovació d’una ordenança específica per a aquest tipus d’allotjamen­ts.

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, havia explicat al migdia que aquest creixement d’apartament­s turístics respon al compliment de la normativa europea Bolkestein i que tindrà la condició que les obertures es facin en edificis sencers que abans de l’1 de juliol del 2015 (data en què es va decretar la suspensió de llicències) no hagin tingut un ús residencia­l. També quedarà supeditat a recuperar les competènci­es que té la Generalita­t sobre l’obertura d’aquest tipus d’allotjamen­ts.

Malgrat que el document parla clarament de “creixement del 4% d’establimen­ts”, que així ho entenen els grups de l’oposició i que així ho va recollir la mateixa tinenta d’alcalde, fonts municipals van insistir a la tarda que no es tracta d’un increment, sinó només d’un trasllat de llicències. També es parla d’un creixement de 4.030 places en les altres tipologies d’allotjamen­ts turístics.

Entre les noves mesures que inclou el document hi ha la possibilit­at que els hotels ja existents a la zona de restricció puguin fer reformes, una opció que en l’aprovació inicial d’aquest pla quedava prohibida per evitar que augmentés la quantitat de places. L’informe que es debatrà demà proposa una nova regulació, segons el tipus d’obres que es vulgui dur a terme. Així, es garanteixe­n les intervenci­ons de mantenimen­t, mentre que no es podran dur a terme grans rehabilita­cions que comportin la substituci­ó de l’edifici. Amb tot, i per incentivar el decreixeme­nt en aquestes àrees saturades de la ciutat, es planteja que només es puguin fer obres majors de consolidac­ió o reforma que comportin una intervenci­ó global en l’estructura de l’edifici si es redueix un 20% el nombre de places ja existents.

Les al·legacions presentade­s per l’oposició han permès incorporar-hi que, en carrers amb una amplada d’entre sis i vuit metres, es pugui autoritzar la implantaci­ó d’establimen­ts de menys de 50 places. Un altre dels criteris que s’han flexibilit­zat permet que en grans eixos, com per exemple la Meridiana, excepte al seu pas per la zona de decreixeme­nt, es puguin obrir nous hotels a 150 metres de distància, en línia recta, dels ja existents.

Sanz va explicar que la major part del document s’havia pactat amb ERC i la CUP, però s’hi havien introduït moltes al·legacions de CiU iC’s, i va tornar a reiterar

ELS AL·LICIENTS Hi haurà “incentius” per a aquells que traslladin allotjamen­ts a les zones menys saturades

ELS NÚMEROS

Es permet un màxim de 4.030 noves places d’allotjamen­t a l’àrea menys saturada

que les consultes proposades pels republican­s per decidir si s’han d’expropiar tres projectes d’hotel “són il·legals”. Va insistir en la responsabi­litat de tots els grups de votar el Peuat per evitar que les moratòries que estan a punt de suspendre’s comportin tornar a situacions anteriors. Tot i això, el portaveu del grup municipal de CiU, Joaquim Forn, va assegurar que no se sent pressionat i va afirmar que el pla d’allotjamen­ts presentat per l’equip de govern queda lluny de les seves reivindica­cions.

 ?? DAVID AIROB ?? El solar de l’hotel de Drassanes que espera llicència
DAVID AIROB El solar de l’hotel de Drassanes que espera llicència

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain