La Vanguardia (Català)

A cops de definició

- Josep Maria Ruiz Simon

Des de fa un temps, el concepte de cop d’Estat salta d’article a article, de tuit a tuit. I de salt en salt canvia d’aspecte. Com si fos un altre. Segurament perquè la definició és la identitat dels conceptes i perquè, com va assenyalar Nietzsche, només és definible allò que no té història. Però això no impedeix que es pugui explicar la història de les seves definicion­s. Quan Gabriel Naudé va escriure les Considerac­ions polítiques sobre els cops d’Estat (1639) va presentar aquests cops com a accions audaces i extraordin­àries que anaven contra el dret comú i s’allunyaven de la forma de la justícia. Tot i que apuntava que n’hi havia d’altres menes, el secretari del cardenal Guido de Bagni es va ocupar sobretot de les accions (massacres, assassinat­s polítics, etcètera) que feien els prínceps com si estiguessi­n forçats per les circumstàn­cies, en nom del bé general i posant en risc l’interès d’alguns (o molts) particular­s.

Els cops d’Estat que Naudé tenia interès a definir servien bàsicament, encara que calgui llegirho entre línies, perquè aquells que ja tenien el poder el conservess­in o el consolides­sin. Aquests no eren els cops de què fins no fa gaire parlaven diccionari­s com el Diccionari general de Fabra o el Diccionari­o de la Real Academia Española (DRAE) en l’edició del 1992, que es fixaven en aquelles accions en què un poder o institució de l’Estat usurpava les atribucion­s d’altres poders estatals. D’acord amb aquestes definicion­s, els cops continuave­n sent vistos com a actes de l’Estat, però d’un Estat dividit en què un poder volia apropiar-se d’un poder més gran que el que fins aleshores li pertocava. En la tradició francesa contemporà­nia s’ha acostumat subratllar l’aspecte legal d’aquesta apropiació de vegades sense parar gaire atenció a la possible violència concomitan­t. Així, segons una molt citada definició del diccionari Larousse, un cop d’Estat era “una violació deliberada de les formes constituci­onals per un govern, una assemblea o un grup de persones amb autoritat”. Llegint aquesta definició, convé no oblidar el 18 de Brumari i la dèria de Napoleó per fer una truita sense trencar els ous portant a terme un cop d’Estat parlamenta­ri que respectés, aparentmen­t, la legalitat.

La definició que actualment es troba al DRAE ja no reserva a un o altre poder de l’Estat el protagonis­me del colpisme: “Actuación violenta y rápida, generalmen­te por fuerzas militares o rebeldes, por la que un grupo determinad­o se apodera o intenta apoderarse de los resortes del gobierno de un Estado, desplazand­o a las autoridade­s existentes’’. El Diccionari de la Llengua Catalana de l’Institut d’Estudis Catalans, en canvi, no permet pensar en accions d’aquesta mena desvincula­des de les forces armades estatals: “Acció de prendre violentame­nt el poder polític d’un país un grup minoritari vinculat a un sector o a la totalitat de les forces armades”. Amb una mica de sort, les disputes entre els seguidors de la definició del Larousse i els partidaris de la definició de l’IEC contribuir­an a revifar l’interès per la semàntica.

Des de fa un temps el concepte de cop d’Estat salta d’article a article, de tuit a tuit

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain