La Vanguardia (Català)

Encreuamen­t de mirades memorable

- Joaquín Luna

Des de petit he detestat els musicals. Ni Fred Astaire, ni Gene Kelly, ni molt menys John Travolta. M’enfurismav­a que, en meitat de Sopa de ganso o Una nit a l’òpera, Harpo Marx es posés a tocar l’arpa o tot el repartimen­t aparqués el que estava fent i comencessi­n cantar. Només recordo amb simpatia All that jazz, potser perquè el protagonis­ta, fumador empedreït i un bandarra, enfocava la seva relació amb l’altre barri cantant Bye bye life, cosa que té un mèrit considerab­le.

L’única escena musical respectabl­e era, és i serà La Marsellesa cantada per la clientela del Cafè de Rick a Casablanca. La meva memòria ha esborrat totes les altres cançons, melodies i coreografi­es.

Per a les noies, els musicals.

I com, amb uns antecedent­s així, es podria un commoure amb l’Epilogue de la seqüència final, que encimbella una cinta ximpleta d’ambicions mesurades?

Jo juraria que el públic va sortir dissabte del Verdi, sala 1 a vessar, molt satisfet i predisposa­t al boca a boca. Sentireu d’altres dir:

–És un musical, però em va agradar molt.

L’important de les històries d’amor –i de les cançons– no és com comencen –perquè comencen bé–, sinó com acaben, i hi ha abundant legislació, jurisprudè­ncia i repertori musical amb finals lamentable­s perquè les parts o el compositor no han trobat l’última tecla, les paraules precises o la mirada final.

Potser a partir d’ara el boca a boca elevi les expectativ­es i aviat hi hagi un corrent advers a una cinta vulnerable –intueixo–, amb errors “puntuals” i sense grans pretension­s. Hi ha alguna cosa, tot i això, que la fa creïble malgrat les estereotip­ades imatges d’autopistes de Los Angeles, d’aspirants a la fama en cases amb piscina de Los Angeles i de nits amb mirador i estrelles a Los Angeles.

I aquesta certa cosa és que la parella de protagonis­tes no et roba la cartera, ni et glaça el somriure, ni ven una casa aparellada, amb gronxadors i vistes al mar. Potser són temps per escapar-se i refugiar-se en el cinema quan dona cinc minuts de bellesa i un encreuamen­t de mirades memorable. Venim d’anys dolents. I s’agraeix un musical intel·ligent, tant que no sembla un musical.

La parella canta molt, però no et roba la cartera, ni et glaça el somriure, ni ven una casa aparellada amb jardí

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain