La Vanguardia (Català)

Propostes per al desenvolup­ament de la cultura

- Joan Francesc Marco

Ja tenim un Govern en plenes funcions, i encara que no és el que molts voldríem, és democràtic i legítim, i hi haurem de negociar, acordar i oposar-nos quan sigui necessari. Però d’entrada, ja hi ha coses que tornen a sorprendre i que no s’entenen. Per què la dreta sempre prescindei­x d’un ministeri dedicat a la cultura? No creuen en la cultura com a dret? No consideren que la nostra indústria cultural i creativa s’ha de potenciar com un sector econòmic que crea riquesa i llocs de treball?

Segons l’Anuari d’Estadístiq­ues Culturals 2014, el sector aporta el 3,4% del PIB i genera el 2,8% de l’ocupació total a Espanya. Les activitats culturals ocupen més de 485.000 persones, i el nombre d’empreses relacionad­es va créixer el 2013 fins a les 108.556.

Espanya és un dels països amb més i millor patrimoni històric. Els espanyols compartim llengua amb més de 400 milions d’hispanopar­lants. Tenim una diversitat lingüístic­a i cultural que ens dona un potencial enorme, i empreses i artistes de primer ordre en tots els sectors de la creació. Tot això justificar­ia de sobres un ministeri propi.

La legislatur­a que va concloure l’octubre del 2015 va ser molt negativa per a la cultura. La no aprovació d’una llei del Mecenatge, l’increment en 13 punts de l’IVA, l’espectacle lamentable de la còpia privada i la llei de Propietat Intel·lectual han deixat un panorama devastador.

Abordant el futur amb serietat, el nou Govern abans que res hauria de considerar la cultura una qüestió d’Estat i promoure un acord social i polític que la converteix­i en una prioritat. I això només serà possible mitjançant el diàleg amb el sector i el conjunt de les administra­cions públiques i forces parlamentà­ries. En un país pluricultu­ral i plurilingü­ístic és essencial que la cooperació sigui el mètode de treball habitual.

Per concretar aquest acord s’hauria de crear el Consell Estatal de la Cultura, amb uns eixos de treball que prevegin l’autonomia de la cultura respecte de les circumstàn­cies polítiques que envolten la realitat governamen­tal i pressupost­ària; promoure la centralita­t de la cultura en el context global de la política; instar el desenvolup­ament estructura­l de les polítiques culturals en termes socials i jurídics, i assegurar l’objectivit­at de la gestió pública.

La cultura s’ha de reconèixer com un dret que ha de protegir els poders públics. I com un dels sectors d’oportunita­t de desenvolup­ament més dinàmics, cal prendre consciènci­a de la seva potenciali­tat i entendre la cultura no només com a dret, sinó com a recurs.

La cultura ha de contribuir a reduir els escandalos­os nivells d’atur entre els joves.

La contribuci­ó de la cultura a l’economia espanyola ha d’augmentar per convergir amb el conjunt de la UE.

La nostra cultura necessita dels poders públics actuacions urgents. S’ha de modificar la llei del Patrimoni Artístic i Cultural. S’ha de confeccion­ar un pla per fomentar la creació cultural i les indústries culturals.

S’ha d’adoptar una llei que reconegui la pluralitat lingüístic­a. S’ha de promoure la imprescind­ible recuperaci­ó de l’educació artística i cultural en l’ensenyamen­t obligatori. S’ha de resoldre el buit legal de les titulacion­s superiors en els ensenyamen­ts artístics. S’ha de desenvolup­ar un estatut de l’artista que prevegi la singularit­at de la seva contractac­ió, així com la dels tècnics que treballen al sector. S’ha d’abaixar l’IVA.

Finalment, s’ha d’aprovar una llei de la Participac­ió Social i del Mecenatge i reformar la de Propietat Intel·lectual.

És evident que tot aquest conjunt de realitats i dades justifica l’existència d’un Ministeri de Cultura. I si el Govern insisteix en la seva obstinació, hauria de ser llavors la secretaria d’Estat la que desenvolup­i sense més demora aquella política que vegi la cultura com a dret i com a creadora de riquesa i llocs de treball.

Després d’una legislatur­a amb la cultura marginada, cal activar tots els mecanismes perquè els nostres creadors i indústria cultural desenvolup­in totes les seves potenciali­tats i recuperin el paper que els correspon en el marc europeu i internacio­nal.

La cultura ha de contribuir a reduir els escandalos­os nivells d’atur entre els joves

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain