La Vanguardia (Català)

Espanya compra el bitllet a vuitens amb un munt de gols

- TONI LÓPEZ JORDÀ Barcelona

Els hispans van aconseguir passar als vuitens de final del Mundial per la via ràpida. Tercer partit, tercera victòria. Ho tenien fàcil aquesta vegada contra Angola, la ventafocs del grup B, sense pedigrí i molt justeta de fonaments tècnics per disputar un Mundial. Les palancas negras no havien passat del 20è lloc en les dues anteriors participac­ions en campionats del món, Tunísia 2005 i Alemanya 2007. Amb aquest contrincan­t, era de suposar que Espanya es divertiria en un tràmit-entrenamen­t.

Com era d’esperar, la selecció espanyola no va tenir cap problema per desfer-se dels africans, als quals ja sotmetien de 8 gols (10-2) al cap de 10 minuts, amb un 71% d’efectivita­t i una anar i venir frenètic a la pista. Va facilitar encara més les coses l’expulsió amb vermella directa del porter Ferreira, per haver aturat una pilota amb la mà fora de l’àrea, per a incredulit­at del porter, que semblava desconèixe­r la nova normativa, i la lesió del segon, Muachissen­gue, que va ser rellevat per un jugador de camp. Una debilitat afegida que Jordi Ribera va aprofitar per donar minuts als jugadors menys habituals en els primers partits.

Es va poder estrenar Álex Costoya, que no havia disputat ni un minut. O fer rodatge el pivot Adrià Figueras, Álex Duixebàiev (només 12m), Iosu Goñi o Ángel Fernández, per rellevara Aginagalde –l’únic que no va jugar–, Gurbindo i Rivera. Qui no va tenir gaire descans, almenys fins al segon temps, va ser Sarmiento, únic central pur de l’equip que ho ha jugat tot atesa l’absència de Raúl Entrerríos, amb molèsties a l’abductor. Almenys ahir Ribera també va fer jugar CaPerovic, ñellas de director de joc perquè el canari agafés aire.

Les rotacions i el ball de canvis no van ser impediment perquè Espanya anés ampliant progressiv­ament la renda a partir del 21-10 del descans, alhora que practicava la defensa pressionan­t i les sortides al contraatac. La renda més àmplia va ser de 20 gols amb el 4222 final, la pallissa del torneig, amb festival d’Ángel Fernández (9), escollit MVP. Contra Macedònia, demà, i Eslovènia, dijous, Espanya es jugarà la primera plaça del grup B.

Espanya: Pérez de Vargas, Balaguer (6), Gurbindo (1), Guardiola (2), Morros, Costoya (4), Fernández (9, 1p); Rivera (6, 1p), Figueras (4), Tomàs (3), Sarmiento (1), Goñi (2), Cañellas (1), Duixebàiev (4), Corrales.