La Vanguardia (Català)

Essilor i Luxottica s’uneixen i creen un gegant de l’òptica

-

Les multinacio­nals francesa Essilor i italiana Luxottica crearan un nou gegant mundial del sector de l’òptica amb més de 15.000 milions d’euros de facturació i 140.000 empleats en tot el món. La integració dels dos grups, presentada ahir com una fusió, suposa a la pràctica la presa de control de la primera sobre la segona. Les dues companyies cotitzen a la borsa, però en el cas de Luxottica, controlada per l’empresari Leonardo Del Vecchio –als seus gairebé 82 anys és la segona fortuna més gran d’Itàlia–, la successió no està gens clara. Amb sis fills de quatre dones diferents, Del Vecchio ha trobat una sortida airosa amb Essilor, una empresa formada fa 45 anys per la unió d’Essel i Silor.

En un comunicat conjunt emès ahir, Essilor i Luxottica van destacar que, juntes, esperen estar “en una posició més forta per aportar una resposta a les necessitat­s visuals” dels 7.200 milions de persones que hi ha al món, de les quals 2.500 milions continuen sense poder beneficiar­se a hores d’ara d’una correcció visual.

La primera part de la transacció passa perquè Delfin, la patrimonia­l de l’empresari Del Vecchio, aporti el 62% del capital de Luxottica a canvi de nous títols emesos per Essilor, i això sobre la base de 0,461 accions de la companyia francesa per cadascuna de les de la italiana. A continuaci­ó, Essilor llançarà una oferta de canvi sobre la totalitat de les accions de Luxottica que quedin en circulació amb la mateixa paritat. Una vegada que això acabi, Delfin tindrà entre el 31% i el 38% del capital d’Essilor, de manera que serà el seu primer accionista. Els seus drets de vot, en tot cas, quedaran limitats al 31% del capital. El consell d’administra­ció de l’empresa resultant tindrà 16 membres, dels quals la meitat proposats per Essilor i l’altra meitat per Delfin. La seu serà a París i el nou grup cotitzarà a la borsa francesa.

L’operació, que compta amb el suport unànime dels membres del consell d’administra­ció de les dues societats, s’hauria de realitzar en el segon semestre d’aquest any. D’acord amb les seves projeccion­s, EssilorLux­ottica, a més de superar els 15.000 milions d’euros de facturació anual, tindrà un resultat brut operatiu net del voltant de 3.500 milions d’euros.

Els promotors de la fusió també calculen que l’operació generarà “progressiv­ament” sinergies, en termes de xifra de negocis i d’estalvi de costos, que suposaran “entre 400 i 600 milions d’euros a mitjà termini i que s’accelerara­n a llarg termini”. Ahir, les dues empreses es van disparar en borsa. Essilor va pujar un 11,8% a París, mentre Luxottica es va revaloritz­ar un 8,2% a Milà.

El nou grup facturarà més de 15.000 milions d’euros i tindrà uns 140.000 empleats

 ??  ??
 ?? CHRIS RATCLIFFE / BLOOMBERG ?? Ray Ban és una marca de Luxottica
CHRIS RATCLIFFE / BLOOMBERG Ray Ban és una marca de Luxottica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain