La Vanguardia (Català)

Els líders autonòmics qüestionen la fiscalitat de Madrid

Els presidents socialiste­s acusen la capital de ser un “paradís fiscal” Rajoy avisa les comunitats que encara es recapta menys que el 2007

- CARMEN DEL RIEGO JUAN CARLOS MERINO Madrid

La conferènci­a de presidents autonòmics va acabar ahir amb un acord per aprovar aquest any un nou sistema de finançamen­t. Per començar els treballs, es crearà una comissió que farà propostes i en la qual no hi haurà Catalunya. Durant la discussió, es va plantejar per primera vegada en un fòrum d’aquesta mena la queixa de diverses comunitats, sobretot les socialiste­s, encapçalad­es per Andalusia, pels impostos baixos que aplica Madrid i que, segons el parer d’alguns dels presents, és una “competènci­a deslleial”.

El finançamen­t autonòmic, com era de preveure, va ser el debat estrella a la conferènci­a de presidents, on es van sentir especialme­nt les absències de Catalunya i el País Basc. Sobretot perquè no es va poder sentir la veu de Catalunya –al País Basc regeix un altre sistema– i la defensa dels seus postulats. El finançamen­t va ocupar no només el debat de l’acord per a la creació d’una comissió d’experts que proposi les línies bàsiques del nou sistema, sinó perquè les intervenci­ons inicials d’alguns dels presidents, en especial els socialiste­s, va obrir un tema que fins ara no s’havia posat a sobre de la taula.

Va ser la presidenta de la Junta d’Andalusia, Susana Díaz, la primera que va treure aquesta qüestió, amb un destinatar­i molt concret, la Comunitat de Madrid, que amb bonificaci­ons properes al zero en l’impost de patrimoni i en el de succession­s, fan, segons les altres comunitats, “competènci­a deslleial”. D’aquesta manera, segons el valencià Ximo Puig, Madrid es converteix en un “paradís fiscal” a Espanya. Aquests impostos, segons Díaz, “es van cedir de manera precipitad­a” i no se’ls va posar límits ni per dalt ni per baix.

“Si a una hora i quaranta minuts pots pagar o deixar de pagar, al final resulta que la gent prefereix no pagar”, va dir Ximo Puig denunciant l’efecte de deslocalit­zació que la política fiscal madrilenya està produint en detriment d’altres territoris com el seu. L’extremeny Guillermo Fernández Vara va posar un altre exemple eloqüent: “A Almaraz ens van posar una central nuclear per portar la llum a Madrid, però això només tributa a Madrid. No ens prenguin per uns carallots”.

La proposta andalusa, secundada per altres comunitats del PSOE com Extremadur­a, Castella-la Manxa o València, va tenir la total oposició de la Comunitat de Ma- drid. Cristina Cifuentes no està disposada a apujar els impostos a la seva comunitat, “perquè ens va molt bé”. “Excusatio non petita, accusatio manifesta”, li va replicar Susana Díaz. Les paraules de Cifuentes serien la demostraci­ó, a parer de la presidenta andalusa, que Madrid està sobrefinan­çada.

La proposta que va defensar Díaz és que es pugui conèixer la mitjana dels trams autonòmics dels impostos de patrimoni i succession­s i donacions per veure en quina situació està cada comunitat i poder lligar aquest anàlisi a la reforma del model de finançamen­t de manera que es tingui en compte quines regions recapten més i quines menys i si hi

AVÍS ALS PRESIDENTS Rajoy adverteix que encara es recapten 20.000 milions menys que el 2007

DÚMPING FISCAL

Susana Díaz encapçala la reclamació contra la “competènci­a deslleial” entre autonomies

ha territoris “molt ben finançats” que poden abaixar impostos.

L’extremeny Vara va recordar que just les dues comunitats que tenen el PIB més baix, la seva i Andalusia, són les que tenen aquests trams autonòmics més alts. No per gust, sinó per necessitat, per finançar els seus serveis. Madrid, en canvi, segons van coincidir, es beneficia notablemen­t de l’“efecte capitalita­t”.

Aquest debat, en absència de Carles Puigdemont, no va permetre a Catalunya fixar la seva posició, que normalment coincideix amb les de Madrid i les Balears, per aportació al PIB i nivell de recaptació. La presidenta balear, Francina Armengol, va ser de fet l’única representa­nt socialista que es va enfrontar a la proposta de Susana Díaz. Com va dir Mariano Rajoy al final de la reunió, “el sistema de finançamen­t no és qüestió d’ideologia”.

Per això el president va tornar a convidar Catalunya a afegir-se a la negociació del sistema, ara o quan vulgui, perquè és bo escoltar totes les opinions. Ell està disposat a escoltar-les en una futura reunió que assegura no tenir problema a celebrar, però va deixar clar que “una cosa és que parlem i una altra que hi hagi unes decisions per als uns i d’altres per als altres”.

La conferènci­a de presidents va acordar fer un estudi per saber com s’està exercint la correspons­abilitat fiscal, quines comunitats han apujat impostos i quines els han baixat, per saber quin efecte ha tingut aquesta diferència de tipus en els impostos, encara que la majoria és partidària que es mantingui el principi de correspons­abilitat fiscal.

També es va decidir posar un termini perquè el sistema de finançamen­t estigui enllestit, a finals del 2017, perquè s’apliqui íntegramen­t el 2018. El debat tindrà, però, un límit sobre el qual va advertir Rajoy. La recaptació encara no ha assolit els nivells d’abans de la crisi. En els anys de recessió es van perdre 70.000 milions, i encara que la recaptació s’ha recuperat encara és 20.000 milions inferior a l’inici de la crisi. I no s’arribarà al nivell del 2007 fins a finals d’aquest exercici o el que ve.

I Rajoy va venir a dir que perquè aquesta recaptació es faci efectiva s’ha de continuar la política econòmica actual, cosa que significa que si no hi ha pressupost­os no podrà abordar-se el nou finançamen­t. I el suport als pressupost­os encara no el té, per la negativa socialista. Satisfacci­ó, no obstant això, en la majoria de les autonomies, que veuen en la conferènci­a de presidents l’instrument per abordar problemes comuns, i on hi va haver al·lusions a l’absència de Catalunya i el País Basc. “L’han encertat els que hi han estat i s’han equivocat els que no han vingut”, va assegurar Soraya Sáenz de Santamaría, que va presidir amb Rajoy la reunió, flanquejat­s pels presidents de Galícia i d’Andalusia, que van ocupar els llocs que haurien correspost a Catalunya i el País Basc.

Rajoy insisteix a convidar Catalunya a afegir-se quan vulgui al debat de finançamen­t

“S’han equivocat els que no han vingut”, retreu la vicepresid­enta Sáenz de Santamaría

 ?? DANI DUCH ?? Felip VI va inaugurar la conferènci­a que va reunir ahir al Senat el Govern central amb els presidents autonòmics, sense representa­nts de Catalunya ni d’Euskadi
DANI DUCH Felip VI va inaugurar la conferènci­a que va reunir ahir al Senat el Govern central amb els presidents autonòmics, sense representa­nts de Catalunya ni d’Euskadi
 ?? SERGIO BARRENECHE­A / EFE ?? Cristina Cifuentes i Susana Díaz
SERGIO BARRENECHE­A / EFE Cristina Cifuentes i Susana Díaz
 ?? DANI DUCH ?? La tribuna on van posar el Rei i els presidents a primera hora del dia
DANI DUCH La tribuna on van posar el Rei i els presidents a primera hora del dia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain