La Vanguardia (Català)

La Model tancarà aquest any i no serà substituïd­a

Justícia redistribu­irà els 900 interns del penal de l’Eixample entre les nou presons catalanes

- TONI MUÑOZ

El Departamen­t de Justícia planteja que no cal construir una nova presó a la Zona Franca per tancar la Model: n’hi ha prou amb redistribu­ir els interns per les altres presons catalanes, amb capacitats que es troben lluny de la plena ocupació després d’uns quants anys de desimpleme­ntar cens de la població penitencià­ria.

Aquesta és la línia mestra del pla que estudia la Conselleri­a, i que té molt avançat, per clausurar el penal de l’Eixample després de 113 anys d’història. Aquesta iniciativa es troba en una fase d’estudi, però les coses s’haurien de torçar molt perquè no es dugués a terme. El conseller de Justícia, Carles Mundó, està convençut que “amb les dades a la mà” la millor opció consisteix a redistribu­ir els 919 interns de la Model entre les nou presons catalanes, que disposen de prop de 3.000 places lliures.

D’aquesta manera s’aclariria la incògnita que va suscitar la presentaci­ó del conveni entre la Generalita­t i l’Ajuntament de Barcelona, que va passar per alt l’anunci d’un data per al tancament de la Model. Tot i això, aquesta proposta descarta la construcci­ó immediata d’un nou centre a la Zona Franca com a part del pla per desmantell­ar la Model. De fet, el conveni establia que el penal de l’Eixample es tancaria “quan s’hagués construït un centre nou o quan les condicions del sistema penitencia­ri ho permetessi­n”. La Generalita­t s’aferra a aquest segon punt per el pla de tancament.

Les dades indiquen que seria factible repartir els presos de la Model entre les altres presons. L’escenari que preveu Justícia és que, després del tancament de la presó de Barcelona i la redistribu­ció dels seus interns, encara quedarien 2.664 places disponible­s, cosa que equivaldri­a a tenir buides les presons de Quatre Camins (la Roca del Vallès)

Amb el tancament de la presó barcelonin­a quedarien 2.664 places lliures en altres centres

Mundó garanteix que els treballado­rs mantindran el lloc de treball

i Lledoners (Sant Joan de Vilatorrad­a). A escala general, el sistema penitencia­ri tampoc no es veuria sotmès a una pressió desmesurad­a, ja que passaria del 68% d’ocupació amb la Model en funcioname­nt al 73% sense les places del centre barceloní.

La iniciativa de Justícia contravé la lògica utilitzada històricam­ent, que ha acumulat innombrabl­es fracassos, per la qual només es podia desmantell­ar la Model quan hi hagués un altre centre construït. En aquest cas, el Govern s’estima més aprofitar la situació folgada que viuen algunes presons per redistribu­ir els interns aprofitant que el nombre de presos ha disminuït

a Catalunya un 18% des del 2010.

La Generalita­t preveu que la millor forma de desmantell­ar la Model sigui buidant-la progressiv­ament. El 80% dels interns que ingressen a la presó de l’Eixample són preventius i s’hi estan 47,5 dies de mitjana. Tenint en compte aquestes dades, Justícia fixaria un dia a partir del qual es paralitzar­ien els ingressos perquè el centre quedés desocupat en qüestió de mesos. La redistribu­ció dels interns es faria seguint un criteri de proximitat prioritzan­t aquells que s’estimin més ser transferit­s a un altre centre. El departamen­t entén que aquest aspecte no seria d’especial dificultat.

Un altre dels interrogan­ts que genera el pla és a on es conduirien els presos preventius que actualment són traslladat­s a la Model, que té una situació immillorab­le per l’anar i venir continu d’interns i advocats cap als jutjats per prestar declaració. Aquest aspecte es resoldria, segons el pla de Justícia, enviant els interns preventius als centres més propers a Barcelona, com Brians 1 o Brians 2, ubicats a Sant Esteve Sesrovires.

Els sindicats de funcionari­s de presons sempre han expressat el seu temor que el tancament de la Model comporti l’acomiadame­nt dels treballado­rs que exerceixen les seves funcions al carrer Entença. El conseller de Justícia garanteix que “tots els treballado­rs mantindran el lloc de treball” en una de les presons de Catalunya. De fet, Justícia preveu aquesta possibilit­at com “una oportunita­t per reforçar les plantilles d’altres centres” i d’aquesta manera apaivagar les crítiques sindicals de falta de personal. En qualsevol cas, la redistribu­ció del personal “serà pactada i consensuad­a” amb els sindicats, asseguren.

Davant d’aquest panorama, la pregunta que cal fer-se és si amb places lliures a les presons és necessària la construcci­ó d’una altra presó a la Zona Franca, tal com marca el conveni signat. La resposta és que no. Justícia creu que el solar destinat a la construcci­ó d’un centre de preventius serà útil en el futur però no és necessari per substituir immediatam­ent la Model. El terreny serà reservat per a futurs usos per si convé actualitza­r penals més antics i construir un nou centre a la Zona Franca. És per això que l’inici de les obres no s‘augura en un període breu sinó a mitjà termini. “Ens farà falta un nou centre a curt o mig termini i la Zona Franca és un bon lloc”, apunta el conseller Mundó.

La Generalita­t, però, continuarà amb la tramitació urbanístic­a, primer per obtenir la cessió del sòl per part de l’Ajuntament i, segon, per començar la construcci­ó del centre obert a la Zona Franca, aquest sí imprescind­ible per traslladar-hi els interns del centre obert de la Trinitat Vella, el sòl del qual serà traspassat a Barcelona perquè hi aixequi una promoció d’habitatge social. El calendari preveu que les obres del centre obert comencin a finals del 2018 i s’acabin a finals del 2021.

D’altra banda, el conveni firmat entre les dues administra­cions fixava que l’Ajuntament de Barcelona pagarà 5,5 milions d’euros a la Generalita­t a canvi de les dues parcel·les que li falten per obtenir tot el terreny de la Trinitat i així destinarlo a diverses promocions de pisos. El cost de les obres, tot i això, va ser presentat públicamen­t sense el 21% de l’IVA. La despesa total serà de 6,67 milions.

Els presos preventius aniran a Brians 1 i 2, ja que són les presons que hi ha més a prop

El Govern seguirà els tràmits per tenir edificat el centre obert el 2021

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Des del pis de davant. Una de les cantonades de la presó es va habilitar com un parc en la promesa de tancament anterior
CÉSAR RANGEL Des del pis de davant. Una de les cantonades de la presó es va habilitar com un parc en la promesa de tancament anterior
 ??  ??
 ??  ??
 ?? XAVIER GÓMEZ / ARXIU ?? Un accés restringit a l’interior de la presó de l’Eixample
XAVIER GÓMEZ / ARXIU Un accés restringit a l’interior de la presó de l’Eixample

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain