La Vanguardia (Català)

El Govern no serà a les negociacio­ns del finançamen­t

La Generalita­t diu que seguirà la discussió a través del representa­nt de les Balears

- JOSEP GISBERT

El Govern seguirà les evolucions de la negociació sobre el finançamen­t autonòmic, però de lluny, com fins ara. La celebració de la conferènci­a de presidents no altera els plans i el gabinet de Carles Puigdemont no nomenarà cap representa­nt a la comissió d’experts que el Govern central i les autonomies han decidit crear per elaborar la proposta tècnica que després haurà de servir de base per a l’acord polític. “No liderarem res, però no ens en desentendr­em”, va subratllar ahir la consellera de Presidènci­a, Neus Munté, per explicar que, tot i que el Govern no participar­à en el grup de treball amb cap expert propi, “farà un seguiment dels possibles avenços, si és que es produeixen”, a través de l’economista Guillem López-Casasnovas, que coordina la taula sobre economia que comparteix­en Catalunya i les Balears.

“Tenim coincidènc­ies i interessos comuns amb altres autonomies en matèria de finançamen­t, i d’una manera o altra ho seguirem”, va reblar en la roda de premsa posterior a la reunió del Govern. Aquestes paraules no feien més que refermar que la posició del president de la Generalita­t i el seu equip es manté inalterabl­e tant en relació amb l’escepticis­me sobre la revisió del sistema de finançamen­t autonòmic com en referència a la “nul·la credibilit­at” que li mereixen, històricam­ent, els acords de les conferènci­es de presidents. “Si algú creu que són grans avenços ho respectem, però creiem que són acords molt inconcrets, que xuten la pilota cap endavant en qüestions d’especial rellevànci­a, però a les quals el Govern espanyol arriba molt i molt tard”, va lamentar Neus Munté, que com a exemple de la seva denúncia va posar els incomplime­nts dels acords en matèria de finançamen­t autonòmic –la reforma del qual havia d’haver entrat en vigor l’1 de gener del 2014– i llei de dependènci­a –aprovada durant l’etapa de govern de José Luis Rodríguez Zapatero– de l’anterior conferènci­a de presidents, celebrada el 2012.

“Els antecedent­s fan pensar que no hi ha gaires garanties d’èxit”, va remarcar la portaveu del Govern, que, a més de la negativa a tenir representa­ció pròpia a la comissió d’experts sobre finançamen­t, tampoc no va considerar oportú ser present al grup de treball que es crearà, per exemple, sobre la mateixa llei de dependènci­a. “No és necessari cap grup de treball, sinó que es compleixi la llei”, va emfatitzar la consellera de Presidènci­a, que va insistir en la voluntat del gabinet de Carles Puigdemont de mantenir una relació bilateral amb el Govern espanyol i, en aquest sentit, va recalcar que el president de la Generalita­t continua esperant la reunió que té pendent amb Mariano Rajoy –com li recordava a la carta que li va enviar dilluns– i que, de moment, encara no té data de celebració.

Catalunya, tot i això, no és l’única autonomia que desconfia de la viabilitat de la conferènci­a de presidents. Euskadi també, i el Govern basc entén que la cita, a la qual tampoc no va assistir el lehendakar­i, Iñigo Urkullu, només respon a l’interès del líder del PP per “aconseguir una foto”. Segons el conseller portaveu, Josu Erkoreka, la llista de temes tractats ahir són propis de conferènci­es sectorials i s’haurien aprovat sense necessitat de celebrar una cimera autonòmica, informa Joan Rusiñol. La contundènc­ia del PNB contrasta, en tot cas, amb el punt de vista del seu soci de gabinet, el PSE, que en la reunió del Consell de Govern va traslladar que el lehendakar­i hauria d’assistir a tots els fòrums.

El gabinet de Puigdemont no dona cap credibilit­at als acords de la conferènci­a de presidents

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Carles Puigdemont s’adreça als consellers en un moment de la reunió del Govern d’ahir
ÀLEX GARCIA Carles Puigdemont s’adreça als consellers en un moment de la reunió del Govern d’ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain