La Vanguardia (Català)

Urbans i mossos es manifesten pel “respecte institucio­nal”

Uns 1.500 policies protesten amb el conflicte amb polítics cupaires de rerefons

- MAYKA NAVARRO Barcelona

El tracte que reben els policies per part de la CUP, en particular dels regidors de Barcelona, és un dels motius del malestar que ahir va portar 1.500 mossos, urbans i policies d’altres cossos a manifestar-se al carrer per reclamar “respecte institucio­nal”.

La plataforma policial que va convocar la manifestac­ió d’ahir a Barcelona va aconseguir l’objectiu de despolitit­zar la marxa i llançar com a única consigna la necessitat de recuperar “la dignitat de la feina policial”. La marxa, a la qual van assistir més de 1.500 policies, majoritàri­ament guàrdies urbans i mossos d’esquadra, va discórrer encapçalad­a per un taüt sobre el qual hi havia dipositade­s les gorres de totes les forces de seguretat. La imatge simulava l’enterramen­t de la dignitat policial, un funeral pel qual els agents consideren perdut el respecte per la seva feina.

Sota aquest paraigua comú d’exigir recuperar el respecte a la feina policial, que alguns entenen que s’està perdent al carrer i a les institucio­ns, cadascun dels manifestan­ts tenia els seus motius. Dispars. Tot i que els organitzad­ors van aconseguir que no s’exhibissin consignes ni pancartes contra ningú, es notava la majoria de la Urbana. Va ser quan es va arribar a la plaça de Sant Jaume, final de la concentrac­ió, quan la marea policial es va dirigir cap a la porta del Consistori per cridar: “Fora, fora”. No van esmentar ningú. I no va caldre. A la ment de molta gent hi havia l’actitud dels regidors de la CUP, especialme­nt Josep Garganté i les seves continues crítiques a la policia local.

També hi havia policies de la Generalita­t, funcionari­s que es van ajuntar i es van traslladar des de Girona, Tarragona o Lleida. Per què hi eren? Alguns van esmentar el seu malestar pel succés de Rubí, quan es va deixar en llibertat el conductor que va atropellar un agent. Però d’altres van advertir de la necessitat de “despolitit­zar” el cos en uns moments tan complicats com els que s’acosten. “I això passa per guanyar-nos el respecte institucio­nal i social”, va indicar un mosso.

 ?? XAVIER GÓMEZ ?? La manifestac­ió de policies va discórrer pel centre de Barcelona
XAVIER GÓMEZ La manifestac­ió de policies va discórrer pel centre de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain