La Vanguardia (Català)

La CUP intensific­a la pressió sobre el Govern per apujar l’IRPF

A les demandes impositive­s dels cupaires s’hi afegeixen les de la resta de l’esquerra

- MAITE GUTIÉRREZ ÀLEX TORT Barcelona

La pujada d’impostos que reclamen els grups progressis­tes al Parlament ha afegit tensió a la ja per si mateixa complexa negociació dels pressupost­os de la Generalita­t entre el Govern i la CUP. Els anticapita­listes reclamen la pujada del tram autonòmic de l’IRPF i la modificaci­ó dels impostos de patrimoni i de succession­s, exigències que suposen un dels esculls més importants per pactar els comptes amb l’Executiu. El Govern rebutja una modificaci­ó de la pressió fiscal, encara que està disposat a negociar sobre aquest tema i qualsevol altre, va assenyalar ahir la consellera de Presidènci­a, Neus Munté. Fonts del Govern van matisar posteriorm­ent que en cap cas no hi ha un canvi de criteri ni que estigui disposat a apujar impostos, “perquè és una línia vermella”.

La demanda impositiva de la CUP, però, s’ha vist superada per les esmenes a la llei d’acompanyam­ent pactades entre el PSC i Catalunya Sí que es Pot. Els dos grups han presentat una proposta de reforma fiscal més profunda que permetria, segons els seus càlculs, una recaptació extra de 790 milions d’euros per a les arques de la Generalita­t, davant els 500 milions de la proposta de la CUP. En concret, les esmenes de socialiste­s i comuns preveuen la reducció del tipus en el tram més baix de rendes, les inferiors a 20.000 euros anuals, i passar del 12% a l’11,5% en el tram autonòmic. Aquesta rebaixa afectaria totes les rendes fins a 60.000 euros anuals, va explicar el portaveu de Sí que es Pot, Joan Coscubiela.

A l’altre extrem proposen una important pujada a les rendes superiors als 60.000 euros, d’entre tres i cinc punts segons el tram, de manera que les rendes de més de 120.000 euros anuals pagarien un 30% d’impostos només en el tram autonòmic. Aquesta pujada dels impostos afectaria un 3,8% de la població catalana, segons Coscubiela. La reforma de l’impost de succession­s, per la seva part, aportaria per si sola 450 milions d’euros.

L’operació de socialiste­s i comuns és una manera de deixar en evidència els antisistem­a i destacar les debilitats en la negociació dels pressupost­os. “La CUP ha rebaixat les seves pretension­s i ha anteposat el referèndum i el procés independen­tista a una reforma fiscal més justa i progressiv­a, per això fan propostes menys ambicioses del que van dir”, va subratllar la diputada socialista Alicia Romero.

És molt poc probable, de tota manera, que les esmenes de socialiste­s i comuns prosperin, perquè Junts pel Sí, Ciutadans i el PP s’oposarien a augmentar la càrrega impositiva. Tot i això, el PSC i Sí que es Pot intenten destacar les “coincidènc­ies” en política fiscal i social d’aquests tres grups i buscar el vot favorable dels antisistem­a.

La CUP, per la seva part, està posant tota la carn a la graella per aconseguir incrementa­r la càrrega fiscal “als que més en tenen”. Els anticapita­listes Benet Salellas i Eulàlia Reguant van argumentar que les seves mesures “són un exercici de realitat i d’alternativ­es senzilles i barates”. Igualment, van exigir al Govern que decideixi “si vol continuar benefician­t aquell 4% de privilegia­ts” que cobren més de 60.000 euros o si prefereix atendre les necessitat­s del 96% restant. “És el moment d’establir les bases i discutir si construïm una república o una reprivada”, va afegir Reguant.

Val a dir, segons els cupaires, que els nous trams de l’IRPF afectarien el 4% de la població activa, uns 120.000 contribuen­ts. La CUP considera que encara hi ha marge per discutir la fiscalitat amb el Govern? “La partida és oberta i el Govern té temps. Que valori i discuteixi què és el millor”, va avisar Salellas.

Amb la certesa que les tretze seccions seran aprovades i que continuara­n la seva tramitació parlamentà­ria fins a l’elaboració del dictamen de la comissió d’Economia l’1 de febrer, ahir li va tocar presentar els comptes del seu departamen­t a Raül Romeva, conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucio­nals i Transparèn­cia. Altre cop Junts pel Sí va aconseguir superar les esmenes a la totalitat presentade­s per Ciutadans, el PSC, Sí que es Pot i el PP gràcies al suport de la CUP. Romeva va assegurar que la seva conselleri­a ha estat creada amb un mandat “molt clar”, que és construir un “ministeri de la república” catalana.

PSC i comuns presenten una reforma fiscal més agressiva que la de la CUP

Reguant: “És hora de decidir si construir una república o una ‘reprivada’”

 ?? BEGOÑA FUENTES / ACN ?? Raül Romeva va presentar ahir els comptes del Departamen­t d’Afers Exteriors
BEGOÑA FUENTES / ACN Raül Romeva va presentar ahir els comptes del Departamen­t d’Afers Exteriors

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain