La Vanguardia (Català)

Obama indulta Chelsea Manning

La responsabl­e de les filtracion­s de Wikileaks estava condemnada a 35 anys de presó

- JORDI BARBETA Washington. Correspons­al

Està clar que la condició d’“ànec coix” que s’atribueix als presidents dels Estats Units quan es troben al final del seu mandat no es compleix amb Barack Obama, que està aprofitant fins a l’últim minut com a president per imposar el seu llegat. Ahir a la nit va anunciar per sorpresa que commutava la pena de la soldat Manning, condemnada a 35 anys de presó per filtrar documents secrets a Wikileaks.

La decisió d’Obama, presa tot just 48 hores abans de finalitzar el seu mandat, significa que Chelsea Manning, que fa set anys que està empresonad­a, quedarà lliure el proper 17 de maig, en comptes de complir condemna fins al 2045. El 2013, després de fer-se pública la pena de 35 anys, Manning va manifestar públicamen­t la seva identitat com a dona transsexua­l, expressant la seva decisió d’iniciar un tractament hormonal per modificar el seu cos, i va demanar que a partir de llavors se l’anomenés Chelsea. La soldat ha intentat suïcidar-se dues vegades a la presó, i es va declarar en vaga de fam per aconseguir que l’Exèrcit li permetés sotmetre’s al tractament quirúrgic de canvi de sexe

L’arrest de Manning va succeir el 2010 a Bagdad després d’haver filtrat 700.000 arxius militars i comunicaci­ons diplomàtiq­ues a Wikileaks, inclosos vídeos que posaven en evidència pràctiques il·legals i assassinat­s de població civil. En el vídeo titulat Assassinat col·lateral es veia com un helicòpter dels Estats Units matava un grup de civils a l’Irak entre qui es trobaven dos periodiste­s de l’agència Reuters.

La Casa Blanca també va comunicar

El president decideix en les seves últimes hores de comandamen­t aixecar més de 200 sentències que creu injustes

ahir l’indult a l’ex-general James Cartwright, qui va ser declarat culpable de fer declaracio­ns falses a investigad­ors federals mentre esbrinaven si va filtrar detalls d’un ciberatac al programa nuclear d’Iran. Cartwright es va declarar culpable, i els fiscals van sol·licitar una sentència de dos anys de presó.

Les mesures de gràcia adoptades per Obama tenen una gran significac­ió política ja que es tracta de persones que es van rebel·lar contra la llei i van arriscar les seves vides per poder denunciar pràctiques inhumanes. És un cas semblant al d’Edward Snowden, ara exiliat a Rússia i que probableme­nt per això Obama no ha pogut adoptar cap mesura de gràcia sobre ell.

El president Obama també va comunicar ahir la concessió de l’indult a uns 200 delinqüent­s relacionat­s amb delictes de droga de pa sucat amb oli que van ser condemnats a penes excessives en l’època en què el govern federal sota la presidènci­a de Bill Clinton i el suport dels republican­s va adoptar una política de mà dura contra els camells que traficaven substàncie­s prohibides. En total, el president va commutar la pena a 209 presos i va indultar uns altres 64. Avui Obama farà la seva última conferènci­a de premsa i ningú no descarta novetats en les hores que li queden com a president.

 ?? ELIJAH NOUVELAGE / REUTERS / ARXIUO ?? Manifestan­ts a San Francisco demanant l’alliberame­nt de Chelsea Manning el 2015
ELIJAH NOUVELAGE / REUTERS / ARXIUO Manifestan­ts a San Francisco demanant l’alliberame­nt de Chelsea Manning el 2015

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain