La Vanguardia (Català)

Àlex Sicart

ESTUDIANT I EMPRENEDOR

- CARINA FARRERAS Barcelona

El barceloní Àlex Sicart és, amb 17 anys, un dels 300 joves europeus més influents i estroba entre els deu primers en la categoria de tecnologia, segons destaca la revista econòmica Forbes, que en destaca les qualitats.

Ala llista que ha publicat la revista Forbes per a Europa, els 300 joves més influents del continent, selecciona­ts entre milers de nominacion­s, destaca un benjamí, un noi de 17 anys, nascut a Barcelona, quart fill d’una parella catalana, educat a l’Escola Pia de Sarrià. Es diu Àlex Sicart Ramos (Barcelona, 1999) i apareix a la llista dels deu millors en la categoria de tecnologia. La majoria tenen entre 25 i 30 anys (l’edat límit), a excepció d’un hacker italià de 19 anys.

“Ignoro qui m’ha presentat a aquesta llista. No m’ho esperava, o sigui que despertar tant interès mediàtic em desconcert­a una mica”, diu mentre ofereix formalment la mà a tall de salutació. “Però no és la meva primera experiènci­a, ja em van entrevista­r amb l’altre premi, l’Startup School Catalunya, en què vaig presentar una aplicació per organitzar els deures”. Tenia 13 anys, havia après a programar amb tutorials d’internet (“És molt fàcil, se n’aprèn amb la pràctica, com un idioma”). Va guanyar, amb Pol Baladas, el premi, que incloïa un curs a l’escola de negocis Eada, on li van ensenyar què és un model de negoci. Van estar a punt de comerciali­tzar el producte, però els pares van posar el fre. “Una llàstima, havíem d’anar a l’escola a estudiar...”.

És un noi de reptes, fet de hackatones informàtic­s i concursos internacio­nals. A 1r d’ESO va disseccion­ar un Mac per reconstrui­r-lo a base de cartró. També han contribuït a la seva formació els viatges. Ja ha visitat tres seus de Google, en què ha pogut desenvolup­ar programes específics i crear una bona xarxa de contactes. El juliol passat va ser a Silicon Valley, on va descobrir la “innovació disruptiva” després de guanyar l’Audi Creativity Challenge del 2016, una competició que desafia equips de tres joves a presentar les seves idees sobre el món.

“Crec que cal moure la humanitat cap endavant”. Entreveu el món que ha de venir: carrers on no hi ha ni bancs ni companyies d’asseguranc­es, per on circulen cotxes sense conductor, compartits, amb energia renovable i que evitaran la contaminac­ió. Seran de propietat comunitàri­a. “Es descentral­itzarà el poder, que estarà en mans de la gent”. En la seva idea de futur es votaran per internet

Va aprendre a programar amb internet, va crear una aplicació i va guanyar un premi als 13 anys

des de les eleccions fins a petites decisions. “Els canvis sempre són bons”, diu. Per a tothom? “Els treballado­rs expulsats del sistema han de guanyar una renda bàsica, i les administra­cions, apostar per l’educació”.

No vol anar a la universita­t. “Prefereixo una immersió curta en llenguatge­s de programaci­ó en un bud camp. Tinc idees, tinc tècnica: només necessito començar a emprendre”.

Va guanyar el premi Audi amb els seus companys d’aula, Elsa Rodríguez i David André. Junts van crear Sharge, una aplicació que posa en contacte als amos dels cotxes elèctrics amb propietari­s particular­s d’endolls que venen energia a preu concertat. Creu que la tecnologia block chain (base de dades distribuïd­a) ho transforma­rà tot. “Milions de persones milloraran les seves vides”.

Forbes 30 Under 30 ha nominat 20 espanyols (com Irene Montero, de Podem), dels quals 13 són catalans. El cuiner estrella David Andrés (29 anys); Ariadna Masó (28), cofundador­a de Cems Entreprene­urs, i els creadors de l’aplicació educativa Edpuzzle, Jordi González, Santi Herrero, Quim Sabrià i Xavi Vergés, en són alguns. Residents a Catalunya, també hi ha el futbolista uruguaià Luis Suárez (29) i la pastissera veneçolana Andrea Dopico (25).

 ??  ??
 ?? CÉSAR RANGEL ?? Àlex Sicart, fotografia­t ahir a la sortida de l’Escola Pia de Sarrià, on cursa primer de batxillera­t
CÉSAR RANGEL Àlex Sicart, fotografia­t ahir a la sortida de l’Escola Pia de Sarrià, on cursa primer de batxillera­t

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain