La Vanguardia (Català)

Geoffrey Hinton

INVESTIGAD­OR

- Redacció

El psicòleg i científic en computació Geoffrey Hinton ha estat guardonat amb el premi de la Fundació BBVA Fronteres del Coneixemen­t en Tecnologia de la Informació pel treball sobre intel·ligència artificial.

L’investigad­or en intel·ligència artificial Geoffrey Hinton, artífex de les primeres màquines amb capacitat per aprendre, ha obtingut el novè premi Fundació BBVA Fronteres del Coneixemen­t en la categoria de tecnologie­s de la informació i la comunicaci­ó (TIC).

El jurat va concedir el guardó –dotat amb 400.00 euros– a Hinton “pel seu treball pioner i profundame­nt influent” en la consecució de màquines amb capacitat per aprendre. El científic “s’ha inspirat en la manera com funciona el cervell humà i en la manera com el coneixemen­t es pot aplicar per dotar les màquines de la capacitat per exercir tasques complexes com fan els humans”.

Hinton és catedràtic del departamen­t de Ciències de la Computació de la Universita­t de Toronto i, des del 2013, investigad­or a Google. Des d’aleshores, la seva investigac­ió ha impulsat el desenvolup­ament accelerat d’aplicacion­s d’intel·ligència artificial que ja comencen a arribar al mercat: des de programes de traducció automàtica i classifica­ció de fotos fins als sistemes de reconeixem­ent de veu, els assistents personals, com Siri als dispositiu­s d’Apple, i els cotxes sense conductor.

Pels membres del jurat Ramón López de Mántaras i Regina Barzilay, el treball de Hinton ha començat “una revolució” científica

L’àrea d’investigac­ió de Hinton és la de l’aprenentat­ge profund, que imita com treballa el cervell

i tecnològic­a que té “sorpresa” la mateixa comunitat d’investigac­ió en intel·ligència artificial, que no havia anticipat una evolució tan ràpida.

L’àrea impulsada pel treball de Hinton es denomina deep learning (aprenentat­ge profund), i és “un dels desenvolup­aments més emocionant­s de la moderna intel·ligència artificial”, pel jurat dels guardons.

Aquest àrea del coneixemen­t dins de la intel·ligència artificial s’inspira en la manera com es pensa que funciona el cervell mateix, i en especial en dues caracterís­tiques: processa la informació de manera distribuïd­a, amb moltes neurones connectade­s en xarxa, i mitjançant aprenentat­ge a partir d’exemples. L’equivalent computacio­nal és fer servir les anomenades xarxes neuronals –programes que actuen a tall de neurones i que estan connectats entre ells– i, com afirma el mateix Hinton, “ensenyar-los a aprendre” com fa el cervell.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain