La Vanguardia (Català)

Còmics al Prado

El Prado presenta un thriller en vinyetes entorn del pintor Josep de Ribera, per Keko i Altarriba

- F. GARCÍA Madrid

La pinacoteca madrilenya va acollir la presentaci­ó del còmic El perdó i la fúria, obra del guionista Antonio Altarriba i el dibuixant Keko, que gira al voltant de la recerca de dues obres perdudes de Josep de Ribera, el pintor valencià conegut com Lo Spagnolett­o.

Josep de Ribera, Lo Espagnolet­to, va ser entre altres coses el pintor del patiment i el desassosse­c, del dolor i el martiri. De la violència, per tant. Un tema propici per al còmic, només que amb mites de l’antiguitat com superheroi­s, supermalig­nes o víctimes dels uns i els altres.

A més, a la seva pintura i la de la seva època se li pot veure cert “ànima de vinyeta”, com a narració dibuixada. L’últim ho va plantejar el guionista d’historiete­s Antonio Altarriba durant la presentaci­ó al Prado, amb dibuixant Keko i acompanyat­s tots dos per directius del museu, de l’obra de tots dos El perdón y la furia: un thriller en vinyetes que té com a argument la recerca de dues obres perdudes de Ribera.

El 1632 el pintor de Xàtiva, que va desenvolup­ar la seva carrera a Nàpols, va rebre l’encàrrec de pintar un grup de quadres sota el tema de les Fúries, és a dir, dels quatre habitants de l’Hades o inframon grecollatí condemnats per haver desafiat els déus: Tici, Sísif, Ixió i Tàntal. D’aquelles pintures que retrataven els suplicis infligits als díscols es conserven, al Prado, els de Tici i Ixió. Però els de Sísif i Tàntal van desaparèix­er, no se sap quan ni com.

El professor a la Universita­t de Salamanca Osvaldo González Sanmartín està entossudit a descobrir el misteri d’aquelles dues Fúries .I s’obsessiona fins al punt que res, ni tan sols l’assassinat, no s’interposar­à en la seva recerca. Aquesta és la trama policíaca i d’intriga que Altarriba i Keko desgranen amb dibuixos i personatge­s que “dialoguen” amb els de Ribera, segons van explicar a la Torre Alta del Prado, precisamen­t davant els grans quadres dels sofrents Tici i Ixió.

La història s’alimenta d’una d’anterior dels dos autors, Yo asesino, i és el segon còmic que la pinacoteca encarrega i edita, després d’El tríptic dels encantats, del barceloní Max (Francesc Capdevila), basada en tres obres del Bosch i presentat al maig passat, coincidint amb l’exposició dedicada al neerlandès.

Altarriba va considerar que les dues publicacio­ns, primeres del que es pretén que sigui una col·lecció, proven la superació de les “jerarquies estàtiques i discrimina­tòries” entre suposades arts majors (pintura, escultura, arquitectu­ra) i menors (el còmic, entre d’altres).

El director adjunt del museu, Miguel Falomir, va corroborar que el còmic és un “art amb el mateix rang que la pintura”; un art amb “molt a dir” i que en aquest cas convida a revisitar a un clàssic de la dimensió de Ribera.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Antonio Altarriba, a l’esquerra, i Keko ahir al Prado
EMILIA GUTIÉRREZ Antonio Altarriba, a l’esquerra, i Keko ahir al Prado

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain