La Vanguardia (Català)

Plantada a Trump

-

Més de 50 congressis­tes demòcrates han anunciat que no aniran a la cerimònia de presa de possessió de Donald Trump com a president dels Estats Units en protesta per les declaracio­ns despective­s del magnat contra John Lewis.

Moscou. Correspons­al

El president de Rússia, Vladímir Putin, va criticar ahir els principis morals dels qui han encarregat l’informe que vincula Rússia amb el president electe dels Estats Units, Donald Trump. “Són pitjors que prostitute­s”, va asseverar el cap del Kremlin, que va tornar a repetir que és una “absoluta ximpleria” que els seus serveis secrets tinguin un dossier secret sobre el futur inquilí de la Casa Blanca.

Segons el líder rus, el que alguns mitjans han batejat com a “dossier rus”, difós pel portal BuzzFeed i la CNN, no és més que un intent de deslegitim­ar la victòria de Trump en les eleccions presidenci­als de novembre.

A més de vincular-lo a Rússia, el dossier sosté que durant una visita a Moscou el 2013, amb motiu d’una competició de miss Univers, Trump va contractar prostitute­s, i que el que va passar llavors va ser enregistra­t pels serveis secrets russos, que ho podrien utilitzar per condiciona­r el futur president nord-americà. Seria el que a Rússia es coneix com a kompromat.

Putin va dir ahir que res d’això no té sentit. I va recordar que quan Trump va viatjar a Moscou era un empresari, no un polític. “Era un simple empresari. Un dels més rics dels EUA. Algú pensa que els serveis secrets segueixen tots els milionaris dels Estats Units? Per descomptat que no. Això és una completa ximpleria”, va assegurar durant una roda de premsa al final de la seva trobada en el Kremlin amb el nou president de Moldàvia, Ígor Dodon.

A més, va assenyalar també que Trump ha organitzat durant molts anys concursos de bellesa. “Es relacionav­a amb les dones més atractives del món. Em costa molt d’imaginar que va sortir corrents a un hotel per reunir-se amb les nostres noies de baixa moral. Sens dubte, les nostres són les millors del món, però dubto que Trump caigués en això”, va explicar. “La gent que encarrega aquestes mentides i les utilitza en la batalla política són pitjors que prostitute­s. No tenen cap mena de límit moral”, va afegir Putin.

Poc abans, el ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov, va assegurar que l’informe és una “provocació” elaborada per “un brivall fugitiu de l’MI6”.

Durant la roda de premsa anual, que se celebra al gener per fer balanç de l’any anterior, el cap de la diplomàcia russa no va voler entrar en els aspectes en què el Kremlin es podria acostar a Trump. “Som realistes. Només quan tot es posi al seu lloc en la nova administra­ció dels EUA, llavors quedarà clar quin serà la relació entre els Estats Units i la resta del món”, va raonar Lavrov.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain