La Vanguardia (Català)

Els temes del dia

-

Les línies mestres del Brexit proposat per la primera ministra britànica, Theresa May, i la reunió, ahir al Senat, de la conferènci­a de presidents autonòmics.

LA primera ministra britànica, Theresa May, vol el millor dels mons per al seu país: un tractat de lliure comerç amb la Unió Europea, que permeti mantenir els actuals intercanvi­s de béns, serveis i capitals sense cap restricció, mentre es deslliga institucio­nalment per complet del club comunitari i recupera la plena sobirania sobre les seves fronteres, les seves lleis i les seves institucio­ns. Un Brexit, en suma, clar i dur, que permeti al Regne Unit la seva completa llibertat d’acció al món com a país totalment independen­t dels seus actuals compromiso­s econòmics, jurídics i polítics amb Brussel·les. I, des d’aquesta independèn­cia, mantenir un estatus de país amic i aliat de la UE en termes de seguretat i defensa.

El tractat de lliure comerç que proposa May, a partir del Brexit, seria també la millor alternativ­a per a l’economia del conjunt de la UE, ja que facilitari­a que els actuals fluxos comercials i financers entre les empreses dels dos blocs no es veiessin afectats pel canvi institucio­nal. El que té d’enverinat aquest plantejame­nt és que la UE no pot permetre políticame­nt que el Regne Unit se’n surti de franc, sense costos de cap tipus, ja que això podria obrir noves esquerdes a l’edifici del projecte europeu.

En la seva primera exposició sobre el seu full de ruta del Brexit, la conservado­ra May ha estat contundent en indicar que, una vegada fora de la UE, la Gran Bretanya imposarà un control estricte de les seves fronteres per tancar les portes a la immigració europea, que, segons ella, posa en perill la justícia i l’Estat de benestar britànic perquè contribuei­x a reduir els salaris i a augmentar els costos de la sanitat, l’educació i l’habitatge.

La dura política de tancament de fronteres a la immigració que es pretén obre un greu precedent a Europa, per l’exemple que pot suposar per a altres països, però fonamental­ment xoca amb els principis fundaciona­ls de la UE, en els quals la lliure circulació de béns, serveis i capitals va indissolub­lement unida a la lliure circulació de persones. Aquest serà el principal obstacle per a la negociació del tractat de lliure comerç que vol May.

Un altre obstacle és que el Regne Unit no pot plantejar mantenir el lliure accés a un mercat de cinc-cents milions d’habitants, tal com té ara pel fet de ser dins de la UE, sense cap tipus de contrapart­ides. May va dir que un dels avantatges del Brexit seria que la Gran Bretanya deixaria de contribuir al pressupost comunitari. Això pot suposar un dèficit de 10.000 milions d’euros anuals en els comptes de Brussel·les que, d’una manera o altra, caldria exigir als britànics si volen continuar benefician­t-se dels avantatges del mercat únic europeu.

May ha plantejat el seu disseny ideal per a un Brexit clar i dur, que en darrera instància haurà d’aprovar el Parlament britànic. A partir de l’inici de les negociacio­ns de ruptura, que començar anal març i pod endurar fins amés de dos anys, haurà de fer front a les contrapart­ides que plantejarà la UE. La primera ministra britànica ha demanat que, en aquest procés, no es penalitzi el seu país per respectar el desig majoritari dels seus ciutadans, expressat a les urnes, de voler recuperar la plena sobirania. Però, per si de cas, amenaça de convertir el Regne Unit en un paradís fiscal, amb impostos més baixos, per fer competènci­a deslleial a la UE, si no s’accepten les seves condicions. És evident que les negociacio­ns seran dures i que el Brexit farà mal a totes dues parts. Del que es tracta és d’intentar aconseguir que sigui el mínim possible i que, malgrat tot, es pugui mantenir un estatus de bones relacions quan s’hagi consumat, com també va expressar May.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain