La Vanguardia (Català)

Metges desesperat­s

- Efe

La grip ha saturat la paciència dels metges d’assistènci­a primària, que treballen en condicions pèssimes.

La jutgessa que investiga si es va incomplir la normativa de seguretat laboral per evitar casos de contagi pel virus de l’Ebola, com el de l’auxiliar d’infermeria Teresa Romero, el setembre del 2014, ha arxivat la causa perquè no es pot acreditar que les autoritats sanitàries incorregue­ssin en delicte. Després de conèixer aquesta interlocut­òria, la defensa de Teresa Romero i el sindicat CSIF han anunciat que interposar­an un recurs.

En aquesta interlocut­òria del jutjat d’instrucció número 21 de Madrid, datada de l’11 de gener, la magistrada María Teresa Abad acorda el sobreseïme­nt provisiona­l de la denúncia interposad­a l’octubre del 2014 per metges del servei de medicina intensiva de l’hospital La Paz per un presumpte delicte social. Després de rebutjar que es practiqui un altre examen forense a Teresa Romero, conclou que “no resulta degudament acreditada la concurrènc­ia dels requisits necessaris per apreciar l’existència d’un delicte contra la seguretat i la higiene dels treballado­rs”.

La resolució del jutjat d’instrucció 21 incideix en el fet que per incórrer en els delictes previstos als articles 316 i 317 del Codi Penal –com van denunciar els metges– s’han de donar uns requisits que no han quedat provats per acreditar que hi ha hagut un greu perill per a la vida o la integritat física del treballado­r. Subratlla que el de Teresa Romero és l’únic cas de contagi per ebola que hi ha hagut a l’hospital La Paz-Carlos III i que ha quedat demostrat que es va donar formació i informació als treballado­rs per evitar contagis, malgrat que la pressa dels primers cursos va impedir que s’anotés qui els havia fet. Afirma, així mateix, que es va disposar de “les necessàrie­s instruccio­ns generals i específiqu­es d’utilitzaci­ó i eliminació, ja que es va facilitar als treballado­rs protecció per sobre del nivell de seguretat recomanat en la instrucció del Ministeri de Sanitat”, i que la protecció implantada va tenir “un nivell de seguretat més elevat que el recomanat per les normes d’organismes nacionals i internacio­nals”. Considera que el fet que Romero es contagiés quan es va treure el vestit especial amb què treballava a la zona de contagi és una “mera possibilit­at”.

L’advocat de l’auxiliar va justificar el recurs pel seu desacord amb el fet que, “com que no hi ha cap prova que els treballado­rs no estiguessi­n degudament formats, ni que no se’ls haguessin facilitat els mitjans necessaris, no hi ha delicte”. “Hi ha un fet incontrove­rtit: Teresa Romero es va contagiar, i és necessari determinar quan, on i de quina manera, ja que, si no s’aconseguei­x, la investigac­ió és fallida”.

La jutgessa arxiva la denúncia perquè no es pot acreditar si els gestors sanitaris van incórrer en un delicte

 ?? DANI DUCH ?? Romero, amb el seu gos l’octubre del 2015
DANI DUCH Romero, amb el seu gos l’octubre del 2015

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain