La Vanguardia (Català)

Descentral­itzar Podem

- Madrid

La pròxima assemblea general del partit morat aprovarà la reducció de poders del pròxim secretari general.

Els anticapita­listes aplaudeixe­n Errejón per defensar una executiva similar a la que ells van proposar

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, veurà retallats de forma severa els poders executius que li va concedir el model que van dissenyar ell mateix i Íñigo Errejón a l’assemblea fundaciona­l de Vistalegre, i que actualment estan en vigor. Hi ha poques qüestions en què els tres principals corrents que es presenten a la 2a assemblea ciutadana estatal –la del secretari general, la dels afins a Íñigo Errejón i la dels anticapita­listes de Miguel Urbán– estiguin tan d’acord com en la urgent descentral­ització del poder d’una organitzac­ió que va ser dissenyada el 2014 com un govern per a un estat d’excepció: amb atribucion­s especials per a una gimcana electoral de dos anys.

La setmana passada els anticapita­listes, l’ala esquerra de Podem, van presentar la seva proposta organitzat­iva, que substituei­x la figura del secretari general per un coordinado­r general amb un mandat de tres anys i per un màxim de nou, que pot ser revocat en referèndum sol·licitat per la quarta part dels votants. Les seves funcions es limitaran a “exercir la representa­ció política i institucio­nal del partit; assegurar la coherència estratègic­a, la unitat organitzat­iva interna i la coordinaci­ó de les àrees executives del consell ciutadà, i presidir aquest consell i el consell de coordinaci­ó”. La direcció política correspon al consell ciutadà, i mentre no estigui reunit serà exercida pel consell de coordinaci­ó, una executiva que no serà nomenada pel líder sinó pel consell ciutadà. Actualment tampoc no pot nomenarla, però sí que és qui en proposa els membres, i correspon al consell ciutadà ratificar-los.

Encara que cap dels altres dos corrents principals, els que encapçalen Pablo Iglesias i Íñigo Errejón, respectiva­ment, han presentat encara la seva proposta en aquest àmbit, tot apunta a una certa coincidènc­ia en els principis generals. Els del número dos, que encarnen el corrent més moderat de Podem, ultimen el seu document, però ahir van anticipar les seves idees, coincident­s amb les que han proposat els anticapita­listes: limitació de mandats, una executiva que dimani del consell ciutadà estatal, una secretaria general amb moltes menys atribucion­s que l’anterior, així com una limitació específica d’ocupar un sol càrrec dins del partit –al marge del que es pugui exercir en l’àmbit institucio­nal–. Aquest disseny era saludat pels anticapita­listes amb un somriure de benvinguda i alguna ironia, atesa la coincidènc­ia amb el que ells ja defensaven fa dos anys en el primer Vistalegre, quan es van enfrontar al model jeràrquic i centralitz­at dissenyat per Íñigo Errejón i Pablo Iglesias.

El secretari general tampoc no té la seva proposta a punt, però ahir el seu equip reiterava que també reduirà el poder del secretari general –sovint Iglesias ha admès que “acumula massa poder”– i el de tots els càrrecs orgànics, i apostarà per una forta descentral­ització i unes bases més poderoses. Això afectarà un consell ciutadà que tothom vol més plural, però cal veure com s’hi modulen les propostes sobre la presència dels poders territoria­ls i els cercles.

 ?? VILLAR LÓPEZ / EFE ?? Íñigo Errejón
VILLAR LÓPEZ / EFE Íñigo Errejón

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain