La Vanguardia (Català)

El PPE arrabassa als socialiste­s la presidènci­a de l’Eurocambra

Tajani, conservado­r italià, elegit amb el suport d’euroescèpt­ics i liberals

-

Brussel·les. Correspons­al

Encara que en procés d’abandonar la Unió Europea, el Regne Unit conserva intacte el seu dret de vot i ahir a Estrasburg els seus diputats van ser claus per decidir la presidènci­a del Parlament Europeu. El candidat conservado­r, l’italià Antonio Tajani, va obtenir la victòria després de la quarta tanda de votacions gràcies als vots dels tories britànics i els seus aliats euroescèpt­ics, imposant-se al socialista Gianni Pittella, també italià, per 351 vots davant 282. Tajani substituei­x el socialista alemany Martin Schulz, que excepciona­lment ha encadenat dos mandats seguits com a president.

El suport dels conservado­rs britànics –que el 2009 van deixar el Partit Popular Europeu (PPE) per formar el seu propi grup euroescèpt­ic i avui són la tercera força de la Cambra– va ser disputat per les dues famílies polítiques fins a l’últim minut. El seu grup (Conservado­rs i Reformiste­s Europeus, ECR) inclou formacions molt crítiques amb la UE com l’N-VA (sobiranist­es flamencs) o Llei i Justícia de Polònia, i altres forces obertament euròfobes i xenòfobes, com a Alternativ­a per Alemanya (AfD).

L’absència d’un pacte entre conservado­rs i socialiste­s, que tradiciona­lment s’han alternat en la presidènci­a de la institució, feia necessaris els seus vots per garantir la victòria de qualsevol candidat. La declaració escrita de Tajani, representa­nt de Forza Italia, en què afirma que les solucions als problemes d’avui “no estan en més i més Europa” (encara que “tampoc a desmantell­ar-la”) li va garantir el suport euroescèpt­ic. El vot és secret, però les xifres parlen per si soles i ECR va anunciar que donaria suport al PPE i la seva agenda política de “seguretat, immigració i ocupació” .

Els socialiste­s van fracassar en l’intent de formar una coalició progressis­ta per frenar Tajani. “Necessitem un candidat d’acord amb els desafiamen­ts que s’acosten i que prengui les decisions polítiques i econòmique­s adequades en aquests temps de crisi”, va pregar Pittella abans de l’última ronda de votacions, la quarta, que es decideix ja per majoria simple. Molts diputats dels Verds i Esquerra Unitària Europea als quals es dirigia la crida van optar per abstenirse en lloc de donar suport a un candidat que ni tan sols il·lusionava la seva pròpia família política. Un terç de la Cambra va optar per no votar en l’última i definitiva ronda.

Tajani també suscitava un entusiasme molt relatiu en el PPE, però va tenir més èxit captant suports des de primera hora del matí. Minuts abans de la votació, el grup liberal va anunciar que retirava el seu candidat, Guy Verhofstad­t, per donar suport al candidat conservado­r en el marc d’un nou acord de legislatur­a.

Defensors i detractors de Schulz coincideix­en que l’alemany ha contribuït a elevar el perfil de la institució i fer que la seva veu sigui més escoltada que de costum pel Consell (els governs) encara que molts denuncien que l’ha utilitzat per a la seva pròpia agenda personal i titllen el seu estil d’autoritari. Pittella va assegurar que ell seria un primus inter pares. Schulz, llibreter de professió, va decidir al desembre abandonar la política europea i després de 23

El nou president diu que la resposta als problemes “no està en més Europa”

anys com a eurodiputa­t tornar a Alemanya, on s’espera que assumeixi la cartera d’Exteriors i podria disputar la cancelleri­a a Angela Merkel.

Arrabassan­t als socialiste­s la presidènci­a del Parlament Europeu, el PPE passa a controlar les tres principals institucio­ns de la Unió. Tant el luxemburgu­ès JeanClaude Juncker, president de la Comissió Europea, com el polonès Donald Tusk pertanyen a la família conservado­ra europea, una situació que els eurodiputa­ts socialiste­s reclamen esmenar quan al maig expiri el mandat de Tusk.

 ?? FREDERICK FLORIN / AFP ?? El nou president del Parlament Europeu, Antonio Tajani (esquerra), rep la felicitaci­ó del president sortint, Martin Schulz
FREDERICK FLORIN / AFP El nou president del Parlament Europeu, Antonio Tajani (esquerra), rep la felicitaci­ó del president sortint, Martin Schulz

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain