La Vanguardia (Català)

El terrorista d’Istanbul es va entrenar a l’Afganistan

Masharipov difereix del perfil típic dels membres de l’EI

- RICARDO GINÉS Istanbul. Correspons­al

“Es tracta d’un terrorista entrenat a l’Afganistan (i Pakistan), que parla cinc idiomes i està ben format”, segons va anunciar el governador d’Istanbul, Vasip Sahin. El terrorista que va matar 39 persones i en va ferir unes altres 71 en l’atemptat de la nit de Cap d’Any contra el popular club Reina d’Istanbul ofereix un perfil atípic per ser terrorista de l’Estat Islàmic (EI).

Sahin va remarcar que l’assassí, que va ser capturat dilluns a la nit, havia confessat el crim i que, a més, les seves empremtes dactilars coincideix­en amb les trobades al lloc de la matança.

Abdulkadir Masharipov, el nom de guerra del qual és Ebu Muhammad Horassani, nascut a l’Uzbekistan el 1983, presentava en la fotografia de la seva captura evidents mostres d’haver estat colpejat: un ull de vellut i dos talls al cap, a més d’una samarreta esquitxada de sang. No se sap si les ferides van ser produïdes després de ser detingut o van ser producte de la resistènci­a que va mostrar.

Ahir es van donar a conèixer detalls de la macroopera­ció policial en què han participat dos mil agents. Ben entrada la nit, l’acció d’un equip de les forces especials antiterror­istes amb prou feines va durar 20 minuts. Va irrompre forçant la porta en un pis d’una comunitat tancada i de luxe al barri d’Esenyurt, a la part europea de la megalòpoli.

Amb ell va ser detingut un iraquià, així com tres dones joves d’Egipte, el Senegal i Somàlia. Són sospitoses d’haver arribat a Istanbul per afegir-se a l’EI i d’haver-se ocupat de l’aprovision­ament i manutenció del criminal. Que procedeixi­n d’Àfrica és una dada més que difereix del perfil que tenien els membres de l’EI a Turquia fins ara. Ahir diverses fotografie­s les mostraven sense vel en dependènci­es policials.

El fill de quatre anys del terrorista no hi era quan es van produir les detencions, però Sahin va fer saber que ja ha estat localitzat i posat a disposició dels serveis socials.

Al pis –pertanyent a un amic kirguís del terrorista– van ser confiscats dos drons i 197.000 dòlars, una xifra infreqüent per la seva elevada quantitat per a l’EI. També hi havia diners de l’Iraq i Líbia. Els drons, segons mitjans

Al pis on va ser capturat hi van trobar dos drons, utilitzats segurament per estudiar el club Reina

locals, es podrien haver utilitzat per estudiar el club Reina, ja que l’atacant, al perpetrar la matança, es va moure a l’interior com si el conegués bé.

A més, al pis franc hi van trobar dues pistoles i nombroses oueres de cartó premsat que podrien haver estat destinades per a l’absorció acústica en la preparació d’explosius.

Les autoritats turques van posar èmfasi en què Masharipov va passar dos anys d’entrenamen­t militar a l’Afganistan i el Pakistan i que sap, a més de l’uzbek matern, xinès, àrab, rus i turc. Sembla que va abandonar l’Uzbekistan fa sis anys cap a l’Afganistan i era en la llista dels terroriste­s buscats. Segons les autoritats turques, és “molt probable” que travessés el gener del 2016 la frontera des de l’Iran de manera il·legal.

L’atemptat del Reina no va trigar a ser reivindica­t per l’EI –una novetat per als atacs de l’organitzac­ió comesos a Turquia– i les autoritats no dubten de la seva involucrac­ió, però també van més enllà i apunten l’existència de la col·laboració amb –almenys– un servei d’intel·ligència estranger.

 ?? AP ?? Un home iraquià i tres dones van ser també detinguts al pis
AP Un home iraquià i tres dones van ser també detinguts al pis

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain