La Vanguardia (Català)

L’exèrcit de Nigèria bombardeja per error un camp de desplaçats

L’atac, que anava dirigit a gihadistes de Boko Haram, causa més de 50 morts

- XAVIER ALDEKOA Barcelona

El camp de desplaçats de Rann, al nord-est de Nigèria, es va convertir ahir en una ratera. Almenys 52 persones hi van morir, entre ells sis treballado­rs humanitari­s de la Creu Roja nigeriana, i fins a 200 van resultar ferides quan un avió de combat de l’exèrcit de Nigèria va bombardeja­r per error el camp, situat molt a prop de la frontera amb el Camerun i el Txad. Desenes de ferits van ser traslladat­s a centres sanitaris o evacuats als països veïns per ser tractats, per la qual cosa la xifra de víctimes podria augmentar en les pròximes hores.

Al camp de Rann s’hi refugien 25.000 persones que han fugit de casa seva a causa de la violència de la banda fonamental­ista Boko Haram, molt activa en la zona.

Tretze treballado­rs locals de Creu Roja i dos soldats es trobaven ahir entre els ferits. Des de les Nacions Unides es va mobilitzar la tramesa d’helicòpter­s amb equip mèdic a la zona afectada.

El comandant en cap al comandamen­t de l’operació, Lucky Irabor, va admetre l’error comès pel caça de l’aviació nigeriana. Després de rebre informacio­ns de moviments de guerriller­s de Boko Haram a la regió, va ser ell mateix que va ordenar el fatal atac. “Vaig coordinar i vaig decidir que el component aeri de l’operació havia d’anar i abordar el problema. El bombardeig es va dur a terme, però malauradam­ent va resultar que hi havia civils a la zona que es van veure afectats. És inquietant, hi ha hagut morts i ferits”, va assenyalar. El president de Nigèria, Muhammadu Buhari, també va confirmar en el seu compte de Twitter l’error i va lamentar les morts durant una operació, va escriure, “de neteja de Boko Haram”.

L’analista sud-africà Ryan Cummings va posar ahir en dubte la versió governamen­tal. “No soc un expert en tàctica militar, però soc escèptic que s’utilitzin bombardejo­s aeris en operacions de neteja (de terroriste­s). Normalment s’utilitzen contra enemics que controlen territoris”. A finals de l’any passat, el Govern de Nigèria va declarar pràcticame­nt liquidada la guerra contra Boko Haram després de prendre el control de la reserva de Sambisa, considerat el bastió de la banda gihadista. Malgrat això, els extremiste­s, que han assassinat més de 25.000 persones des del 2009, han mantingut la seva capacitat de matar i han enviat desenes de persones carregades amb explosius a fer-se esclatar en mercats o mesquites. Més de dos milions de nigerians han fugit de casa seva arran de l’amenaça dels gihadistes.

Des del bàndol humanitari, la reacció al bombardeig del camp de desplaçats va ser d’indignació total. L’organitzac­ió Metges sense Fronteres (MSF), una de les poques que opera al nord del país a causa de la perillosit­at, va condemnar enèrgicame­nt l’equivocaci­ó mortal. “Aquest atac a gran escala contra persones vulnerable­s que ja han fugit de la violència extrema és traumàtic i inadmissib­le”, va dir Jean-Clément Cabrol, director d’Operacions d’MSF. “La seguretat dels civils –va afegir– ha de ser respectada.

Al campament de Rann s’hi refugien 25.000 persones que han hagut de fugir de casa seva per Boko Haram

Fem una crida urgent a totes les parts perquè facilitin les evacuacion­s mèdiques per via aèria o per carretera als superviven­ts que necessiten atenció d’urgència”.

L’any passat Boko Haram va publicar un vídeo en què acusava l’exèrcit de Nigèria d’haver mort diversos civils, inclosos dones i nenes segrestade­s, amb bombardejo­s arbitraris a la regió. La d’ahir és la primera vegada que el Govern admet un error d’aquest tipus.

En els últims mesos, organitzac­ions locals i també internacio­nals com Amnistia Internacio­nal (AI) han denunciat abusos contra els drets humans per part de l’exèrcit de Nigèria en la lluita contra el terrorisme. Segons AI, soldats han dut a terme detencions arbitràrie­s, tortures i execucions sumàries.

 ?? AFP ?? Imatge subministr­ada per Metges sense Fronteres del campament destrossat després de l’atac
AFP Imatge subministr­ada per Metges sense Fronteres del campament destrossat després de l’atac

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain