La Vanguardia (Català)

El president de Gàmbia s’aferra al poder i decreta l’estat d’urgència

- X. A. Barcelona

El dictador es resisteix a afluixar. El president de Gàmbia durant 22 anys, Yayha Jammeh, va declarar ahir l’estat d’emergència al país i va ordenar a les forces de seguretat que mantinguin “la pau, la llei i l’ordre”. Es tracta d’un intent a la desesperad­a per mantenir el poder després que el desembre passat va perdre les eleccions davant Adama Barrow. Encara que Jammeh va acceptar els resultats en un primer moment, després va rebutjar la derrota i va denunciar una tupinada. La comissió electoral va admetre errors, però va negar que haguessin influït en el resultat.

El gest d’ahir del president gambià, que pot decretar unilateral­ment l’estat d’urgència durant set dies encara que necessita l’aval de l’Assemblea Nacional per allargar-lo fins als 90 dies, arriba poques hores abans que acabi oficialmen­t el seu mandat: Barrow ha de jurar el càrrec demà. Jammeh no pensa permetre-ho i ha dit per activa i per passiva que no pensa marxar. Sota l’estat d’emergència queden prohibits per llei els actes de desobedièn­cia, la incitació a la violència o els disturbis públics, per la qual cosa la mesura busca evitar una onada de protestes i crear un clima de por que li permeti mantenir-se en el poder. En una aparició a la televisió pública, Jammeh va justificar ahir la mesura a causa d’“un nivell d’ingerència estrangera excepciona­l i sense precedents” que hauria creat, segons ell, una “atmosfera hostil injustific­ada que amenaça la sobirania, la pau i l’estabilita­t del país”.

Dilluns el president del Tribunal Suprem, Emmanuel Fagbenle, va declinar pronunciar-se sobre la petició de Jammeh de revocar la derrota electoral. Aquella decisió deixava via lliure a Barrow per jurar el càrrec com a nou cap d’Estat de Gàmbia.

En realitat, Jammeh s’ha quedat sol. A més dels EUA o la Unió Europea, diversos països africans han exigit al dictador gambià que admeti la derrota i abandoni el poder. L’agència Reuters va informar a començamen­ts de setmana que els països de l’Àfrica Occidental estan disposats a fer una intervenci­ó militar per desencalla­r la crisi política. El Senegal ha mobilitzat tropes cap a la frontera amb Gàmbia, i Nigèria ha enviat un vaixell de guerra a prop de la costa gambiana.

Almenys tres ministres, incloent-hi el titular d’Exteriors, han dimitit els últims dies arran de la pressió internacio­nal per la falta de legitimita­t del Govern.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain