La Vanguardia (Català)

La desaparici­ó de l’avió MH370 el 2014 quedarà sense resposta

- ISIDRE AMBRÓS Hong Kong. Correspons­al

Un dels enigmes més grans de la història de l’aviació comercial moderna quedarà, finalment, sense resposta. Els governs d’Austràlia, Malàisia i la Xina van anunciar ahir la suspensió de la recerca de l’avió de passatgers de Malaysia Airlines que va desaparèix­er la matinada del 8 de març del 2014 en aigües de l’oceà Índic, quan cobria la ruta entre Kuala Lumpur i Pequín, sense deixar cap rastre.

Les autoritats d’Austràlia, Malàisia i la Xina van decidir donar per finalitzad­a la recerca de les restes del Boeing 777 de Malaysia Airlines després d’una operació infructuos­a de gairebé tres anys, en els quals s’han rastrejat per mar i aire 120.000 quilòmetre­s quadrats i s’han gastat uns 130 milions d’euros.

“Malgrat tots els nostres esforços, utilitzant la millor ciència disponible, tecnologia punta i l’assessoram­ent de profession­als altament qualificat­s, que són els millors del món, desafortun­adament no hem pogut localitzar l’aparell. Per tant, la recerca submarina de l’MH370 ha estat suspesa”, diu la nota firmada pels ministres de Transport d’Austràlia, Hon Darren Chester; Xina, Li Xiaopen, i Malàisia, Liow Tiong Lai.

La decisió, que va ser comunicada per correu electrònic, va despertar la indignació dels familiars de les víctimes. Després d’expressar la seva consternac­ió, van instar els tres països a seguir la recerca en una nova àrea definida pels experts “com a obligació ineludible i en interès de la seguretat aèria”. No es pot permetre que els avions comercials desaparegu­in sense deixar rastre”, van dir en una nota publicada per Voice370, un col·lectiu que agrupa les famílies de les víctimes.

La demanda es basa en un informe emès al desembre per l’Oficina Australian­a per a la Seguretat en el Transport (ATSB), que coordinava les feines i que va suggerir ampliar la recerca a una zona de 25.000 quilòmetre­s quadrats al nord d’on es rastrejava. Es basaven per a això en la recuperaci­ó de diverses restes del fuselatge d’un Boeing 777 que, arrossegat­s pels corrents de l’oceà Índic, van aparèixer a les platges de Moçambic, Sud-àfrica i les illes de la Reunió, Maurici i Zanzíbar. Les autoritats d’Austràlia i Malàisia van descartar l’opció perquè considerav­en que les probabilit­ats de trobar-hi les restes d’avió no justificav­en un esforç addicional.

Gairebé tres anys després, l’enigma de la desaparici­ó de l’MH370 continua sense revelarse. La majoria d’experts creuen que es va produir una fallada mecànica o estructura­l que va resultar fatal. No obstant això, la falta de proves alimenta tota mena d’especulaci­ons, incloent-hi un possible atac terrorista.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain