La Vanguardia (Català)

L’ONU autonòmica

- José María Brunet

Ahir el Senat semblava la seu d’una gran conferènci­a internacio­nal. Molts cotxes, molta policia, molts vestits foscos, una foto de família amb el Rei al capdavant, una infinitat de banderes, molts passadisso­s plens, càmeres en tots els angles, gent que s’afanyava d’una banda a l’altra i declaracio­ns, moltes declaracio­ns. Tothom, menys els grans absents –Urkullu i Puigdemont–, volia i va tenir el seu raconet. Com a les cimeres europees, diverses sales de rodes de premsa i funcionari­s entregats que controlave­n que ningú no sortís a escena amb la bandera equivocada. A la sala Carandell, Andalusia i València. A la sala Manuel Jiménez, Astúries i Madrid. I així successiva­ment.

A Rajoy li va tocar la sala Campoamor, en record de la diputada impulsora del vot femení a Espanya. El president va deixar clar de què s’havia tractat. Sobretot de tenir una mica organitzat el pati autonòmic perquè no s’excedeixi, que en aquesta legislatur­a ja hi haurà força problemes en altres parcel·les. Vegeu, si no, les contínues revoltes de l’oposició al Congrés. I els lehendakar­is, menys l’original i el de Catalunya, s’hi van implicar. Què havien de fer. Era la seva oportunita­t de parlar al món. L’ONU autonòmica només poden desaprofit­ar-la els que ja tenen bones plataforme­s d’expressió i són notícia en una reunió tant si hi van com si no hi van.

A la roda de premsa va faltar temps perquè a Rajoy li preguntess­in què passa si tots pacten un sistema de finançamen­t i Catalunya se’n manté al marge. Per al president, hipòtesi inconcebib­le. Esclar, ja sap el pa que s’hi dona. Ell ja va ser als pactes del Majestic, quan Aznar va necessitar CiU per posarse a caminar. També amb Arzalluz, quan el PNB va dir que amb el primer Govern del PP després de l’era de Felipe González havia aconseguit més en una setmana que en catorze anys de Govern del PSOE. Ahir l’ONU autonòmica va ser una reunió de preliminar­s. Un partit de tempteig. Quan la pilota del finançamen­t autonòmic comenci a rodar de debò segur que no hi haurà absents. Tret del PNB, que amb el concert juga en una lliga a part.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain