La Vanguardia (Català)

El dúmping central

- Enric Juliana

La conferènci­a de presidents es pot caricaturi­tzar com el Fitur de les autonomies (Fitur és la gran fira de turisme que se celebra cada any a Madrid). Divuit banderes a la porta del Senat. Tot el carrer que porta a la plaça de la Marina Española ocupada per les unitats mòbils de les television­s autonòmiqu­es. Un munt de periodiste­s. El primer any, sota el mandat de José Luis Rodríguez Zapatero, les disset compareixe­nces van tenir lloc a la mateixa hora perquè ningú no tingués privilegis. El privilegi, aquest gran tema espanyol.

La conferènci­a de presidents es pot llegir com una paròdia del Bundesrat alemany. És el semifedera­lisme que el Partit Popular està disposat a acceptar en la seva fase actual de minoria parlamentà­ria. És un dels marcs de la política de concertaci­ó entre el PP i el PSOE, que en aquests moments constituei­x el veritable eix de la legislatur­a. És, també, un missatge d’estabilita­t. El mosaic territoria­l més o menys en ordre, amb la tensa excepció catalana i la singularit­at basca. L’estabilita­t espanyola no és una broma si tenim en compte el panorama europeu actual.

La conferènci­a de presidents és un invent de Zapatero que s’inspira en els països federals. La primera sessió va tenir lloc el 28 d’octubre del 2004. No hi va faltar ningú –hi van assistir Pasqual Maragall i el lehendakar­i basc Juan José Ibarretxe– i va estar a punt d’acabar com el rosari de l’aurora. Els populars no estaven disposats a donar treva a un home que considerav­en “president per accident”. Les quatre conferènci­es que va convocar Zapatero van ser molt tenses. Mariano Rajoy va estar a punt d’arxivar-les, però finalment ha considerat que poden ser-li útils.

Ara el PP està reinventan­t la conferènci­a de presidents com a mecanisme de concertaci­ó amb el PSOE. És un aparador en què les absències del País Basc i Catalunya –ahir, per primera vegada– dibuixen el mapa polític que hi ha realment. Els nacionalis­tes bascos pressionen de cara a la negociació dels pressupost­os de l’Estat. I els sobiranist­es catalans tenen un greu problema escènic davant d’uns mesos elèctrics que culminaran amb la convocatòr­ia d’eleccions entre el setembre i l’octubre, si no abans.

A la conferènci­a d’ahir es va obrir una discussió important. Inèdita en seu institucio­nal. Els presidents socialiste­s de València, Andalusia, Extremadur­a i les Balears van acusar la Comunitat de Madrid de fer dúmping fiscal aprofitant-se de l’envergadur­a política i econòmica que li concedeix la capitalita­t en un país en què les principals infraestru­ctures obeeixen des de fa tres-cents anys el dogma radial. Madrid, quilòmetre zero, drenant recursos de les perifèries amb la seva fiscalitat rebaixada. És un tema importantí­ssim. És una de les qüestions nuclears de la discussió territoria­l. En què consisteix realment la igualtat entre els espanyols, tantes vegades invocada?

Segons expliquen fonts presencial­s, Cristina Cifuentes va entrar en tensió. La conferènci­a de presidents es pot caricaturi­tzar, certament, però ahir va ser l’escenari d’un debat important que anirà a més. I el president de Catalunya no hi era, havent excusat la seva presència amb una carta amb faltes d’ortografia.

Per primera vegada en seu institucio­nal s’obre la discussió sobre l’avantatgis­me de la capital d’Espanya

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain