La Vanguardia (Català)

Susana Díaz s’exhibeix amb referents del PSOE en la pugna pel lideratge

La presidenta andalusa suma Rubalcaba als seus actes amb González i Zapatero

- JUAN CARLOS MERINO

“Tots els santons del PSOE, incloent-hi Felipe González, José Luis Rodríguez Zapatero i Alfredo Pérez Rubalcaba, han demanat a Susana Díaz que presenti la seva candidatur­a a la secretaria general del PSOE”. Així ho asseguren en l’equip de la mateixa presidenta de la Junta i líder dels socialiste­s andalusos, malgrat que Susana Díaz de moment manté els seus plans i el seu calendari i no té previst fer públiques, de manera immediata, les seves aspiracion­s a intentar guanyar el lideratge del PSOE. El pas endavant que va fer el basc Patxi López diumenge passat anunciant ja que presentarà la seva candidatur­a per competir en les primàries del maig, i les intencions de Pedro Sánchez, que ara assegura sentir-se “amb força i ganes”, es presumeix que per presentar-se a la batalla interna, no forçaran Susana Díaz a precipitar-se ni a fer cap pas en fals, segons el seu equip. No debades, la presidenta andalusa és qui més tindria a perdre en aquesta competició, si les coses no acaben com té previst, i vol anar a cop segur.

La líder andalusa encara no ha anunciat res en públic, però ja està també en campanya, encara que sigui de manera oficiosa, buscant la connexió amb la militància socialista no només a Andalusia sinó a tot Espanya. Aquesta militància serà la que amb el seu vot directe elegirà a les primàries del maig el pròxim secretari general del PSOE.

Susana Díaz ja té previstos diversos actes per al pròxim cap de setmana en diferents localitats de Castella i Lleó. Una federació socialista, liderada per Luis Tudanca, que està molt fracturada des del punt de vista intern. La líder andalusa estarà dissabte a Salamanca i a Palència, mentre que diumenge té previst un altre acte a Lleó.

I per al següent cap de setmana ja ha tancat a la seva agenda un altre acte que al seu entorn van anunciar ahir com a molt significat­iu, ja que Susana Díaz podrà coincidir amb Alfredo Pérez Rubalcaba, per primer cop en públic des que es va disparar la cursa pel lideratge del PSOE una vegada que el comitè federal va aprovar la data del congrés al juny.

La presidenta andalusa ja va coincidir amb Felipe González al novembre en un acte a Sevilla, amb Zapatero al desembre a Jaén i ara al gener amb Rubalcaba. Però malgrat que a l’equip de Susana Díaz asseguren que aquests tres referents del PSOE donen suport a les seves aspiracion­s en la pugna pel lideratge socialista, el cert és que només Zapatero ho admet sense cap ombra de dubte, en públic i en privat.

Aquesta vegada Susana Díaz preveu coincidir amb Rubalcaba a la localitat gaditana d’Alcalá de los Gazules, en unes jornades que commemorar­an el 130è aniversari de la primera agrupació rural del PSOE. Al capdavant hi ha l’alcalde d’aquest municipi, Javier Pizarro, que és fill de l’històric del socialisme andalús Luis Pizarro. Es tracta d’una agrupació històrica del PSOE a la localitat natal no només de Pizarro sinó també de l’enyorat Alfonso Perales.

Fonts socialiste­s destaquen, a més a més, que es tracta d’una agrupació socialista crítica amb Susana Díaz. Luis Pizarro, de fet, és un dels pocs dirigents andalusos que s’enquadra en aquest sector crític, amb l’alcalde de Dos Hermanas, Francisco Toscano, que en aquest combat està alineat amb Pedro Sánchez.

Rubalcaba intervindr­à el 27 de gener. I l’endemà també ho farà l’eurodiputa­da Elena Valenciano, que va ser vicesecret­ària general del PSOE durant el mandat de Rubalcaba a Ferraz. Aquest últim dia, el 28 de gener, està previst que participi també en aquestes jornades la mateixa Susana Díaz. I al seu equip donen per fet que podrà coincidir amb Rubalcaba, que preveu allargar la seva estada en aquesta localitat fins a la conclusió de les jornades.

Mentre Pedro Sánchez, per la seva part, continua esfullant la margarida, tot i que els seus encara fidels volen que faci un pas al capdavant de manera immediata, l’equip de Patxi López ja té ultimat el primer acte amb militants amb què arrencarà la seva campanya, aquest dissabte que ve a la seva localitat natal, Portugalet­e.

Rubalcaba i Valenciano aniran a Alcalá de los Gazules a unes jornades que tancarà Susana Díaz

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU ?? Susana Díaz i Pérez Rubalcaba en un míting celebrat a Madrid amb Zapatero, González i l’actual president de la gestora, Javier Fernández
EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU Susana Díaz i Pérez Rubalcaba en un míting celebrat a Madrid amb Zapatero, González i l’actual president de la gestora, Javier Fernández

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain