La Vanguardia (Català)

La podemita que va abraçar el PP

La presidenta del Parlament balear, Xelo Huertas, resisteix en el càrrec pels populars

-

Després de ser expulsada de Podem, Xelo Huertas ha decidit atrinxerar-se en la presidènci­a del Parlament balear. Ho fa en connivènci­a amb el PP, que ha trobat en l’encara segona autoritat de les Illes una aliada per desgastar el govern tripartit que el va apartar de les institucio­ns en les passades eleccions autonòmiqu­es. Huertas continua exercint el càrrec malgrat la seva expulsió del partit i tot i que això suposi, d’acord amb el reglament intern de la Cambra, que no pugui presidir-la. La situació es dilata des de fa setmanes i ahir, lluny de resoldre’s, es va agreujar encara més, si és possible, amb una maniobra que manté el Parlament immers en una crisi institucio­nal sense precedents. A més, la polèmica ha esquerdat les relacions entre els socis de govern i els seus aliats de Podem, que, malgrat no formar part de l’executiu, sostenen amb els seus vots el Govern que presideix la socialista Francina Armengol.

L’esperpent polític ha derivat en una situació que fins i tot ha portat alguns parlamenta­ris a embrancar-se en una baralla dialèctica als passadisso­s del Parlament. Una discussió rematada pels insults i crits entre dues diputades enmig d’una roda de premsa per donar compte de la situació. Tot això, després de la decisió de Huertas d’abandonar, juntament amb el PP, la reunió que havia de donar curs al seu cessament i iniciar els tràmits per rellevar-la.

Aquesta marxa va deixar l’òrgan encarregat de prendre la decisió sense el quòrum necessari per fer-ho. La situació permet a Huertas mantenir-se en el càrrec i allargar una situació inèdita.

Huertas pretén bloquejar la situació fins que els tribunals resolguin la demanda presentada contra els seus excompanys de partit. Al·lega que rellevar-la sense una decisió judicial vulneraria els seus drets. El PP ha va decidir entrar en el joc i afirma que no participar­à en cap reunió fins que no se’ls lliurin els informes dels serveis jurídics del Parlament que ajudin a aclarir la qüestió.

La Cambra balear és una de les poques que permeten la destitució del seu president. Aquest aspecte, no obstant això, alguns juristes consideren que podria ser inconstitu­cional. És per això que des del PP asseguren que el govern ha “segrestat” les institucio­ns.

En qualsevol cas, ahir a última hora, PSIB, MES i Podem van registrar una petició per reunir amb urgència la junta de portaveus. La intenció passa perquè aquesta junta substituei­xi Huertas. El problema està que és la mateixa Huertas qui l’ha de convocar. I és per aquesta raó que des de Podem ja han ironitzat assegurant que “el

D. GILABERT La candidata, també de Podem, a substituir l’actual presidenta ha estat imputada

PP ha guanyat una diputada”. Des de la formació lila no dubten que Huertas “s’ha ajuntat amb el PP per fer un front comú i enfrontars­e al reglament del Parlament”.

El pacte d’esquerres continua sense recuperar el control parlamenta­ri. A més, sembla lluny d’aconseguir-ho. Ahir mateix, la candidata de Podem a substituir Huertas va ser citada a declarar com a imputada en un cas de falsedat documental que té l’origen en la disputa interna de la formació i que ja ha propiciat tres expulsions.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain