La Vanguardia (Català)

Diàleg autonòmic multilater­al

-

AHIR es va reunir al Senat la conferènci­a de presidents autonòmics. Va ser la primera trobada d’aquest òrgan en quatre anys, i la sisena des de la seva creació el 2004, quan presidia el govern José Luis Rodríguez Zapatero. És bo que es produís la reunió d’ahir. I és lamentable que hagi passat tant de temps des de l’anterior.

En aquesta reunió es va abordar, entre altres qüestions, el model de finançamen­t autonòmic. Va ser el capítol que va suscitar més debat, ja que altres temes havien estat pactats anteriorme­nt. Diverses comunitats, encapçalad­es per Andalusia, van sol·licitar una harmonitza­ció fiscal en matèria d’impostos com el de patrimoni o el de succession­s, per així combatre el dúmping que, a parer seu, practica la Comunitat de Madrid, en benefici propi i en detriment de les altres. Hi va haver, doncs, discrepànc­ies rellevants i noves. Tot i que es va obtenir el compromís d’aprovar un nou sistema de finançamen­t autonòmic en el curs d’aquest any. Això últim és urgent, perquè gairebé tots els reunits coincideix­en que el model actual és obsolet. I malgrat que, com va recordar el president Mariano Rajoy al matí –cosa que va caure com una galleda d’aigua freda abans d’iniciar la reunió–, la recaptació d’aquest any serà 20.000 milions d’euros inferior a la del 2007.

Menció a part mereixen les absències en aquest organisme multilater­al del president basc, Iñigo Urkullu, i del president català, Carles Puigdemont. Les dues absències van obeir a motius semblants: tots dos presidents volen marcar perfil propi i reivindiqu­en un marc de relació bilateral amb l’Estat, de temari específic. Fan bé, perquè tenen peticions particular­s. Però no està escrit que aspirar a la bilaterali­tat exclogui la multilater­alitat.

És sabut que la força majoritàri­a al Parlament persegueix la independèn­cia. Però ara mateix sembla fiar-ho tot a l’assoliment d’un pressupost. I els mandataris catalans haurien de ser els primers interessat­s a assistir a la trobada de comunitats autònomes. Altrament, potser hauran d’assumir decisions elaborades per altres comunitats. Es pot entendre que el País Basc i Catalunya hagin preferit, en l’actual conjuntura, l’absència a l’assistènci­a. Però mentre l’ordenament estatal sigui el que és, la conferènci­a de presidents autonòmics constituei­x un instrument de participac­ió i debat apreciable, en el qual Catalunya té coses a dir. La veu de cada president autonòmic és necessària per millorar la gestió del conjunt del país. I les seves trobades són un pròleg indispensa­ble per al treball de les comissions que d’ara endavant donaran forma a les noves regles.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain