La Vanguardia (Català)

Europa davant el seu destí

-

L’elecció de Donald Trump ha tingut ja un fort impacte en la política internacio­nal quan falten dos dies perquè prengui possessió. Ha desorienta­t la Xina amb una conversa amb la presidenta de Taiwan i ha cursat un tuit que posa en dubte la política d’una sola Xina. Són missatges breus amb una forta càrrega política que trenquen una llarga tradició.

Ha reivindica­t la seva promesa d’aixecar un mur al llarg de la frontera amb Mèxic i ha insistit que seran els mexicans els que el pagaran. El president Peña Nieto ha canviat el seu ministre d’Afers Exteriors per garantir la fluïdesa de les relacions amb Trump.

Sense haver pres encara possessió, ha persuadit empreses d’automòbils nordameric­anes que no inverteixi­n en noves plantes de producció a Mèxic. En l’entrevista al The Times de Londres i al tabloide alemany Bild, amenaça BMW amb aranzels del 35% si vol exportar cotxes als Estats Units. El que es pot deduir és que el proteccion­isme ha aterrat en la política industrial nord-americana trencant la tradició de lliure mercat que ha caracterit­zat el comportame­nt dels Estats Units des dels acords de Bretton Woods firmats el 1944, poc abans de la derrota nazi.

Si passeges per la Cinquena Avinguda de Nova York, ha dit, a cada porta hi veus un Mercedes, mentre que a Alemanya no veus ni un sol Chevrolet. No deu ser un tema de qualitat?, li ha respost un executiu de Mercedes.

Ha repetit que li sembla molt bé el Brexit i que aviat hi haurà més països europeus que se’n vagin de la Unió. Ha suggerit un tractat comercial especial entre els Estats Units i el Regne Unit quan encara Theresa May no ha activat l’article 50 per començar la desconnexi­ó de l’Europa dels Vint-i-set.

Per si tots aquests anuncis fossin poc, ha sentenciat que l’OTAN és obsoleta perquè no s’ha dedicat a combatre el terrorisme. En aquest punt coincideix de manera plena amb els pronunciam­ents del president Vladímir Putin sobre l’Aliança Atlàntica.

Un corrent d’incertesa recorre el món, un inesperat canvi de papers que va portar ahir el president xinès, Xi Jinping, a fer una defensa de la globalitza­ció que és posada en qüestió per les barreres comercials que surten del compte de Twitter presidenci­al.

El president xinès expressava ahir el seu desconcert al Fòrum de Davos sobre els senyals proteccion­istes i també sobre els riscos de la insegureta­t als mars del Sud-est Asiàtic. La Xina és massa poderosa en tots els aspectes per deixar-se impression­ar per l’hostilitat retòrica del compulsiu Donald Trump.

Els missatges cap a Europa són més inquietant­s perquè arriben en moments crítics a la Unió Europea, que encara s’està recuperant de l’ensurt provocat pel Brexit que ahir defensava amb to nacionalis­ta d’Estat la sortida britànica de la UE. Tots els presidents, des de Truman fins a Obama, van mantenir les relacions transatlàn­tiques en l’eix central de la seva política exterior. Les referèncie­s personals a Angela Merkel dient que s’havia equivocat al permetre l’entrada massiva de refugiats eren una crítica directa al més poderós dels aliats europeus. La cancellera va reaccionar amb cautela, però va comprendre que, possibleme­nt, el futur d’Europa en l’era Trump no comptarà amb la protecció indiscutib­le de Washington.

Tant el Brexit com el canvi de discurs de Trump respecte a Europa poden ser un incentiu per reforçar la Unió Europea. Merkel entén que la cooperació amb els Estats Units prosseguir­à en tots els camps, però “el destí d’Europa està en les nostres mans”.

Si Europa vol sobreviure com una potència econòmica i política haurà de superar els fantasmes interns, amb els seus populismes i nacionalis­mes avançant en totes les eleccions, i responsabi­litzar-se més directamen­t de la seva pròpia seguretat. Des de fa generacion­s, els EUA i Europa formen l’entramat comercial més important del món. Han treballat conjuntame­nt en totes les qüestions de pau, guerra i prosperita­t. Trump es mostra escèptic sobre la importànci­a d’Europa per a l’economia i el creixement dels EUA. Dit d’una altra manera, no valora la història dels últims vuitanta anys i tractarà de la mateixa manera Merkel i Putin segons siguin els seus comportame­nts respecte als interessos nordameric­ans. En tot cas, no és gens esperançad­or per a Europa, que sempre mira amb recel les intencions russes.

Europa no pot entregar-se al somni dels justos pensant que es tracta de desajustos passatgers. Els canvis de fons són profunds i només si es reconstrue­ix la unitat europea es podrà superar una crisi que serà llarga. El canceller Helmut Schmidt deia que els Estats Units eren l’aliat més poderós, però França era el soci més proper. És hora de recuperar la il·lusió en una Europa cívica, pacifica i pròspera. Una Europa inclusiva i no exclusiva políticame­nt i culturalme­nt. El contrari condueix a conflictes i a la guerra. Em remeto a la història.

És hora de recuperar la il·lusió en una Europa cívica, pacifica i pròspera, inclusiva i no exclusiva

 ?? MESEGUER ??
MESEGUER

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain