La Vanguardia (Català)

El diàleg s’aprèn

- Oriol Pi de Cabanyes

Ser educat és molt més que ser instruït, que tenir apreses unes habilitats, que haver adquirit un saber més o menys útil. Per ser cortès cal tenir consciènci­a de la pròpia persona. Perquè és a partir d’aquesta consciènci­a que un es relaciona amb els altres.

Totes les relacions humanes són, en el fons i en la forma, relacions de poder. No en som conscients, generalmen­t, però actuem com sabent-ho d’instint. Mesurem les paraules, modulem les conductes, d’acord amb càlculs de profit, de possible pèrdua o recompensa. Un assalariat que depèn d’un superior no es relaciona amb ell igual que ho faria amb un col·lega a la barra del bar.

Saber estar és l’assignatur­a pendent d’una societat cada cop més unida en la indistinci­ó. Saber estar és també saber respectar les distàncies. No envair l’espai dels altres, no sotmetre. El qui en l’espai públic exhibeix impúdicame­nt la seva intimitat vociferant pel mòbil ¿ho fa per inconscièn­cia del valor de la pròpia privacitat, per narcisisme poc o molt exhibicion­ista, o per una falta de respecte invasora de la privacitat dels qui té al voltant?

Molta gent no sap adaptar-se un mínim a l’interlocut­or. Els anglesos en saben molt d’això. Les societats que tenen interiorit­zat un bon concepte dels diferents nivells de poder i de responsabi­litat són les que plantegen millor la resolució de conflictes a partir del reconeixem­ent de les desigualta­ts d’origen.

Els monostàtic­s són inamovible­s: ells són com són, encantats d’haver-se conegut. I, com que se saben poderosos, no es poden relacionar d’una altra manera que des de l’exigència d’acatament i submissió. Mai de tu a tu. I no és només que siguin incapaços de comprendre l’altre: és que es pensen que les seves maneres de ser i de fer són superiors. Que les dels altres són inadequade­s. O, pitjor encara, que amenacen les pròpies. I que, per consegüent, no mereixen cap respecte.

El diàleg també demana un cert aprenentat­ge. Quan un ha crescut havent interiorit­zat que quan tu parles els altres callen i obeeixen, no hi ha diàleg possible. El poder entès com un absolut, com la capacitat d’imposar la pròpia voluntat, no dialoga: s’imposa. El diàleg, la negociació i l’acord demanen una certa predisposi­ció psicocultu­ral. Que hi sigui, o no, depèn de si la democràcia s’entén també, o no, com a educació en valors com ara el respecte a la diversitat de la vida i la comprensió de la diferència.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain