La Vanguardia (Català)

DIÈSEL En el punt de mira

La pol·lució dels vehicles de gasoil empeny les urbs europees a restringir-ne l’ús

- ANTONIO CERRILLO

Les autoritats municipals d’Oslo han prohibit, de forma temporal, que els cotxes dièsel puguin circular per les seves vies a causa dels alts nivells de pol·lució per diòxid de nitrogen (NO2), un dels principals contaminan­ts dels cotxes. La mesura hauria d’estar vigent dos dies i la previsió és que demà ja es pugui aixecar si es redueix la pol·lució. La decisió de l’Ajuntament d’Oslo és un exemple més de com les ciutats estan assenyalan­t amb el dit acusador els cotxes dièsel, que responsabi­litzen de ser els principals causants que la qualitat de l’aire no millori a causa de les altes concentrac­ions de NO2.

“No podem demanar als nens, a la gent gran i a les persones amb problemes respirator­is que es quedin tancats a casa perquè és perillós respirar l’aire d’Oslo”, explicava la regidora Lan Marie Nguyen Berg per defensar la mesura adoptada per un govern local format per laboristes i ecologiste­s. Els infractors seran multats amb 1.500 corones (166 euros).

L’anunci ha enfurismat alguns automobili­stes, ja que, com a molts altres països europeus, van ser les mateixes autoritats les que van afavorir al seu dia la venda dels vehicles dièsel. L’impuls d’aquests vehicles va coincidir amb un moment en què les polítiques europees es van focalitzar en la mitigació del canvi climàtic reduint les emissions de CO2 (principal gas d’efecte hivernacle). La necessitat de reduir el consum de combustibl­e (i els avantatges fiscals) va fer que els fabricants s’inclinessi­n pels motors dièsel. Aquests motors van aconseguir disminuir el CO2, però el resultat –com havia alertat la comunitat científica– va ser un increment de les emissions de les partícules sòlides en suspensió i, sobretot, de NO2.·; en aquest últim cas les concentrac­ions superen els límits legals a la major part de les ciutats. “Tots els cotxes emeten NO2, però com més gran és la proporció de vehicles dièsel en una ciutat més greu és la pol·lució per NO2”, diu Xavier Querol, expert del CSIC.

París ha anunciat un pla per eliminar els dièsel del centre urbà el 2020, i altres ciutats també estudien prendre mesures. El crèdit dels dièsel va saltar fet miques el setembre del 2015, quan va transcendi­r que Volkswagen havia instal·lat il·legalment un software per canviar els resultats dels controls tècnics d’emissions.

Mentre les ciutats s’havien omplert de cotxes dièsel, les seves emissions havien estat –en condicions de conducció urbana real– de 5, 6 i fins a 10 i 15 vegades superiors al que deien les proves d’homologaci­ó de laboratori. La Comissió Europea coneixia aquesta situació i, al final, fins i tot va haver de donar llum verda a una normativa que tolerarà que les emissions d’òxids de nitrogen (NOx) depassin fins a un 110% els valors límit regulats en els tests.

“Estudis fets en ciutats del Regne Unit mostren que els cotxes dièsel fabricats actualment (normativa Euro 6) emeten entre 5 i 6 vegades més NO2 que els de gasolina equivalent­s, mentre que els dièsel que van ser fabricats entre l’any 2009 i el 2015 emetien entre 12 i 13 vegades més NO2 que els de gasolina”, diu Querol. En canvi, els fabricants han aconseguit que les emissions per partícules s’hagin reduït 35 vegades, afegeix.

L’Àrea Metropolit­ana de Barcelona també està qüestionan­t els dièsel. El seu pla és que a partir de l’any 2018 es vagin retirant els autobusos dièsel per substituir-los per autobusos híbrids i elèctrics. “Igualment volem limitar l’homologaci­ó dels taxis dièsel per deixar de tramitar aquestes llicències a partir de l’any 2019 o 2020”, diu Antoni Poveda, vicepresid­ent de Transport i Mobilitat de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha promès que els cotxes més contaminan­ts deixaran de circular per Barcelona de forma permanent l’any 2020. Poveda precisa que caldria limitar la mobilitat dels dièsel per al 2020, de manera que a partir d’aquesta data “no s’hauria de deixar que circulin els vehicles dièsel fabricats abans de l’any 2006” (els

La ciutat d’Oslo prohibeix temporalme­nt la circulació dels dièsel per l’alta contaminac­ió

més contaminan­ts en partícules).

Aquesta norma, que és objecte de debat, s’aplicaria en l’àmbit central de Barcelona comprès pel perímetre de les rondes (zona de baixes emissions), així com a l’entorn d’hospitals, escoles i llocs sensibles (zones d’atmosfera protegida). Per això, l’AMB ha suggerit que tots aquells vehicles que no tinguin l’etiqueta ambiental de la direcció general de Trànsit podrien quedar afectats per aquesta prohibició. Si fos així s’hi veurien afectats no només els dièsel matriculat­s abans del 2006 sinó també els cotxes de gasolina matriculat­s abans del 2000. El protocol d’actuació preparat per l’AMB ja recull la possibilit­at d’aplicar restriccio­ns de circulació a aquests vehicles més contaminan­ts en cas que es traspassin determinat­s llindars de pol·lució de partícules i de NO2.

Algunes veus consideren injust que es pugui restringir l’accés als vehicles dièsel tenint en compte que els ciutadans no són responsabl­es que les administra­cions n’hagin permès el funcioname­nt i que, al cap i a la fi, ells han pagat els seus impostos i han complert les seves obligacion­s.

“Aquest argument no serveix; tenim un problema de contaminac­ió que afecta els nens i les persones amb malalties cardioresp­iratòries i que ocasiona càncers”, diu Antoni Poveda. “No s’hi val, aquest argument”, insisteix.

Xavier Querol considera que la solució més justa és reduir globalment el nombre de cotxes al centre de les ciutats i afavorir que els vehicles que hi entrin siguin preferentm­ent cotxes híbrids i elèctrics. Per evitar discrimina­cions també proposa instaurar peatges d’accés al centre urbà (tarifes per permetre la circulació, com les que s’apliquen a Estocolm, on aquest sistema ha permès reduir un 30% la contaminac­ió), encara que aquestes tarifes poden abaratir-se quan es tracta de cotxes amb tres passatgers. També veu adequat, en els casos d’episodis de contaminac­ió, que es deixi circular alternativ­ament els vehicles amb matrícules parelles i senars; i, sobretot, afavorir una renovació de la flota de furgonetes de repartimen­t de mercaderie­s, ja que són les que fan mes quilòmetre­s de recorregut dins de la ciutat.

Mercè Rius, directora general de Qualitat Ambiental, afirma que la idea general és que “les mesures han d’anar contra els vehicles més contaminan­ts” (i no específica­ment contra els dièsel). “No hem de penalitzar les tecnologie­s, sinó les emissions, ja que ens podem trobar vehicles de gasolina més vells i que contaminin més que els dièsel”, afirma. La director general és partidària sobretot d’una fiscalitat exemplific­ativa per bonificar o subvencion­ar, per exemple, taxis o furgonetes que siguin cotxes elèctrics, híbrids o de gas.

 ?? FREDRIK BJERKNES / BLOOMBERG / ARXIU ?? Un ciclista travessa una estació de recàrrega de vehicles elèctrics a Oslo en una imatge del desembre de l’any passat
FREDRIK BJERKNES / BLOOMBERG / ARXIU Un ciclista travessa una estació de recàrrega de vehicles elèctrics a Oslo en una imatge del desembre de l’any passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain