La Vanguardia (Català)

La Generalita­t preveu aplicar un índex de referència als preus de lloguer

- SILVIA ANGULO Barcelona

D’aquí unes quantes setmanes la Generalita­t podria disposar d’un índex de referència dels preus de lloguer. La redacció d’un decret permetria fixar unes rendes, segons la tipologia i la ubicació de l’habitatge, a partir de les fiances dipositade­s a l’Incasòl. Es tracta d’una proposta amb què es pretén regular el mercat i contenir els preus, que des de fa un any i mig, sobretot a la capital catalana, experiment­en una pujada important.

Aquest índex de rendes de la Generalita­t s’avançaria a la proposta iniciada per l’Ajuntament d’Ada Colau, que té el mateix objectiu: contenir els preus. De fet, a començamen­ts d’aquest mes el Butlletí Oficial de la Província (BOP) va publicar l’encàrrec que el patronat de l’habitatge feia a l’agència pública Barcelona Regional (BR) per elaborar unes rendes tipus per a cada barri a través d’un observator­i de l’habitatge de nova creació.

Ahir la consellera de Governació, Meritxell Borràs, va explicar que aquest decret podria estar a punt en el termini de dos mesos perquè es pogués aplicar immediatam­ent. Es tracta d’una de les propostes sorgides del grup de treball que la Generalita­t va impulsar al setembre per definir els criteris que hauria de tenir una llei d’arrendamen­ts urbans catalana.

D’aquesta manera, l’índex de referència s’establiria a partir dels lloguers de mercat que hi ha i utilitzari­a criteris com la superfície del pis, la ubicació, l’antiguitat, els treballs de conservaci­ó, si el pis està moblat o no... L’Agència de l’Habitatge de Catalunya coneix la situació dels habitatges del mercat de lloguer a través de les fiances que es dipositen a l’Incasòl.

Al marge de fixar unes rendes, la Generalita­t busca garantir-ne l’aplicació en els contractes i influir en el mercat per estabilitz­ar els preus. Per això, el Govern, a més de publicar-los a internet, preveu obligar que als anuncis s’adverteixi si el preu de l’habitatge se situa per sobre dels índexs de referència, una situació que també s’hauria de remarcar en el contracte d’arrendamen­t.

Així mateix, s’establiran incentius per animar els propietari­s a llogar per sota dels índexs marcats. Es preveu oferir-los preferènci­a en les ajudes a la rehabilita­ció, mentre que als arrendador­s que no compleixin amb l’indicador i situïn els habitatges per sobre se’ls impedirà accedir a programes com l’Aval Lloguer.

En un altre ordre de coses, i a fi de donar compliment a aquesta regulació, també es vol instar les administra­cions competents a incloure bonificaci­ons o penalitzac­ions fiscals, en cas que els propietari­s lloguin per sobre del nivell fixat. Si lloguen per sota, s’instarà els ajuntament­s a oferir bonificaci­ons en l’impost de béns immobles (IBI) –Barcelona ho estava estudiant–, l’IRFF o l’impost de societats

El grup de treball també recomana, per evitar les pujades del mercat de lloguer, allargar la durada dels contractes de tres a cinc anys. Es tracta d’una qüestió que depèn del Govern del PP, tot i que cada vegada són més les veus que reclamen aquest canvi legislatiu.

Si el propietari llogués el pis per sota de la renda fixada podria obtenir bonificaci­ons en l’IBI

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain