La Vanguardia (Català)

Una Lady Liberty negra rep Trump Per primera vegada hi haurà una moneda amb la imatge d’una dona no blanca

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

L’estàtua de la Llibertat serà negra. Serà la primera vegada en la història que aquest símbol nacional retratat en una moneda disposarà de color.

Canvi d’impressió. Els Obama tenen enllestida la mudança. Al primer president negre dels Estats Units li queden poques hores de residència a la Casa Blanca. Dona les claus a Donald Trump, personatge forjat políticame­nt en el cultiu del racisme més denigrant pregonant la “il·legitimita­t” d’Obama al càrrec per ser africà.

Perquè després es queixi que es difonen notícies falses sobre ell (malgrat la seva veracitat).

Tot apunta que l’irascible tuitaire es proposa a capgirar el llegat del seu antecessor com si fos un mitjó. Hi ha coses, però, que semblen irreversib­les, encara que molestin els envalentit­s nacionalis­tes blancs. Una és l’emissió commemorat­iva d’una moneda de 100 dòlars amb l’efígie que simbolitza l’acollida a la terra promesa de les oportunita­ts convertida en dona afroameric­ana.

La finalitat és commemorar el 225è aniversari de l’inici de la producció a la Fàbrica de Monedes dels Estats Units, segons han anunciat amb el Departamen­t del Tresor, de qui depèn la seva tasca.

La nova encunyació, que es posarà a la venda el proper 6 d’abril, consisteix en una peça d’or de 24 quirats, amb un pes d’una mica més de 28 grams (una unça). El disseny de la cara, o el que s’anomena l’anvers, correspon a Justin Kunz, mentre que el gravat l’ha fet Phebe Hemphill.

Com es veu a la il·lustració inferior d’aquesta pàgina, la peça reflecteix el perfil de Lady Liberty amb la cabellera de rastes recollida en un monyo i amb una diadema d’estrelles. Al revers hi figura una àguila volant. Rhett Jeppson, director adjunt de la Fàbrica, va assegurar en declaracio­ns a The New York Times que, després d’observar el resultat, diverses dones se li han adreçat i li ha comentat que s’assembla a elles quan eren joves. “Això és una cosa important perquè ens veiem a nosaltres mateixos en la imatge de les nostres monedes”, va dir. Ningú no ha d’esperar fer un pagament en efectiu amb aquesta peça, o que algú faci el mateix. Monedes d’aquest tipus no circulen de manera quotidiana i el seu veritable ús, en edicions limitades, es destina als col·leccionist­es. En principi n’hi haurà unes 100.000 amb aquesta figura icònica. Es vendran per un preu superior en funció del valor del seu or, en general una mica superior als 1.000 dòlars per unça.

Aquesta iniciativa forma part d’una sèrie de monedes commemorat­ives que es llancen cada dos anys. Des que es va aprovar l’acta d’encunyació (1792), totes les monedes han de tenir “una impressió de la llibertat, sigui en paraula o imatges”.

El compromís assolit inclou que en futurs dissenys es gravaran representa­cions d’aquesta figura universal, projectada davant el port novaiorquè­s, amb rostres asiàtics, hispans o dels indis americans.

“Volem reflectir la diversitat cultural i ètnica dels Estats Units”, se subratlla en el comunicat oficial de l’anunci. Però si la impressió de l’afroameric­ana sembla imparable, les altres edicions sempre poden ser motiu dels imprevisib­les rampells trumpistes.

Només cal recordar que una vegada aprovada l’abril passat la futura impressió del bitllet de 20 dòlars amb la imatge de l’activista negra Harriet Tubman, el llavors candidat Trump no hi va mostrar cap suport. Va menysprear substituir el president Jackson per aquella llegenda dels drets civils amb el comentari que no era més que un exercici de “correcció política”. La decisió, per tant, està enlaire.

De manera que la presentaci­ó de la Lady Liberty negra arriba en un punt crucial de la història d’aquest país, a les portes d’un canvi de mans en el poder més que significat­iu. La pujada al poder del magnat ha tingut lloc després d’una campanya en què el racisme i els atacs als immigrants s’han convertit en moneda corrent.

La moneda de 100 dòlars, destinada a col·leccionist­es, és una peça d’or de 24 quirats i 28 grams

 ?? HANDOUT / AFP ?? Diversitat. A dalt, el bitllet de 20 dòlars aprovat l’abril de l’any passat, amb la imatge de l’abolicioni­sta negra Harriet Tubman; a baix, la nova moneda amb el perfil de Lady Liberty amb una diadema d’estrelles i la cabellera de rastes recollida en...
HANDOUT / AFP Diversitat. A dalt, el bitllet de 20 dòlars aprovat l’abril de l’any passat, amb la imatge de l’abolicioni­sta negra Harriet Tubman; a baix, la nova moneda amb el perfil de Lady Liberty amb una diadema d’estrelles i la cabellera de rastes recollida en...
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain