La Vanguardia (Català)

Els metges d’atenció primària diuen que no poden més

El sindicat Metges adverteix que les baixes s’han duplicat

- Barcelona

Els metges d’atenció primària diuen que no poden més. I no és per la grip. “És només que plou sobre mullat”, explica Andreu Martín, president del sector d’assistènci­a primària del sindicat Metges de Catalunya. El que està mullat són les plantilles, que han perdut gairebé un 20% dels metges, segons dades del sindicat, i una població que està canviant les seves necessitat­s i que requereix molta més atenció des dels equips de primària.

La grip, asseguren els profession­als i les estadístiq­ues, és com la de cada any, però ha arribat abans i ha agafat el sistema al mig de les vacances, cosa que ha complicat la reacció. Per això, i per la minva de recursos dels últims anys, l’epidèmia de cada any està col·locant els serveis de primària a punt del col·lapse, segons asseguren els portaveus del sindicat profession­al. “Nosaltres no tenim llits pels passadisso­s que es puguin fotografia­r, el nostre impacte es nota en l’espera dels pacients a l’hora de la visita amb el metge de família. I aquesta espera s’ha disparat: estem donant hora per d’aquí set i deu dies, i en algun centre s’ha arribat als 15”, assegura Andreu Martín. Les dades de l’Institut Català de la Salut correspone­n al desembre, i sí que detecten un increment en l’espera, lògic perquè s’atenen més urgències, però consideren que la demora és excepciona­l. En algunes dates i zones han registrat fins a 7,57 dies de retard, però asseguren que un 55% de les visites per cita prèvia s’atenen en menys de 48 hores al conjunt de la xarxa de CAP.

“Ens en sortim pel voluntaris­me”. Entre el 2010 i el 2016 asseguren que el sistema d’assistènci­a primària ha perdut mil metges d’una plantilla de 5.482. I això suposa una mitjana de set pacients més al dia per facultatiu, “cosa que traduïda en temps d’atenció són uns setanta minuts extres per profession­al”, calcula Andreu Martín.

Per això parlen de col·lapse de la primària, malgrat que oficialmen­t la paraula no sigui aquesta, perquè el sistema continua funcionant i les urgències, les visites espontànie­s, que és com s’anomenen en un CAP, s’atenen totes. “Les urgències són un tema complex, i quan ens diuen que la primària hauria d’atendre més grips no hi podem estar en desacord, naturalmen­t, perquè molts dels nostres pacients estaran més ben atesos a casa i no necessiten anar a l’hospital per a res. Però en el nostre sistema és el pacient el que tria quin recurs utilitza”, indica Martín.

El sindicat mèdic adverteix que aquesta situació que es prolonga en el temps i que esclata amb la grip passa factura: “Les baixes s’han duplicat els últims dos anys. Hem passat d’un 2,5% de profession­als de baixa a un 5%. Continuem sent els que menys baixes tenim del sistema sanitari, però cada vegada claudiquem més”.

Segons l’Institut Català de la Salut, els centres d’urgències d’assistènci­a primària –CUAP– han atès un 39,2% més de pacients aquest mes de desembre. Als ambulatori­s, l’activitat va créixer la setmana passada un 6% per la grip.

La grip, asseguren, és l’habitual, però està allargant l’espera per a la visita fins a deu dies

 ?? DAVID AIROB ?? Les visites al CAP, com el de Pare Claret, a Barcelona, van augmentar un 6% en una setmana per la grip
DAVID AIROB Les visites al CAP, com el de Pare Claret, a Barcelona, van augmentar un 6% en una setmana per la grip

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain