La Vanguardia (Català)

#Gratacós, ‘trending topic’

La comunicaci­ó al Barça torna a ser la gran assignatur­a pendent

- Barcelona

El Barça es discuteix amb ell mateix pràcticame­nt per decret fundaciona­l. La forma del seu escut, segons diu la llegenda (la que millor encaixa per a aquest article), va adoptar l’aspecte d’una ampla cassola perquè les seves primeres juntes directives ja eren una olla de grills, de manera que els temps comunicati­vament convulsos d’ara no són més que la continuaci­ó de la preqüela que es va iniciar fa més d’un segle i que ha evoluciona­t cap al soroll eixordador actual, amplificat pel creixement del club a escala planetària i per l’auge de les xarxes socials.

L’aficionat del Barça és crític per definició, per molt que els grups d’animació estiguin integrats per membres menys disposats a molestar, així que els mitjans de comunicaci­ó i el famós entorn no són més que un reflex d’aquesta propensió a ficar cullerada en tot, per ínfim que resulti el tema, i a una inclinació natural per la divisió. El millor dels nous temps és que, contra el que se suposava, l’enrenou exterior no afecta la trajectòri­a del primer equip, que va de títol en títol amb breus episodis de sequera, des de fa més de dues dècades. El pitjor és l’etern ball de directors de comunicaci­ó, cinc en els últims sis anys, tots de diferent perfil, competents profession­alment i amb bona voluntat, però engolits per la bèstia. La conclusió és fàcilment deduïble: el problema no són ells.

L’última gran referència en el departamen­t va ser Ricard Maxenchs, partidari, segons diuen els qui el van conèixer millor, de fer passar tot nou empleat per un període de cinc mesos d’oient i observador, sense ni tan sols agafar el telèfon, abans de prendre cap decisió. Òbviament aquell consell no ha estat aplicat amb els últims responsabl­es de comunicaci­ó. Encara que soni estrany, la pressió exterior (mitjans, aficionats, entorn variat) resulta menys determinan­t i corrosiva que la pressió interior, segons confessen els damnificat­s. Traducció: trampejar i aconseguir unificar en una sola veu la mescladiss­a que formen president (amb el seu assessor extern), directius i executius (cada vegada més), jugadors i entrenador­s, tots amb les seves diferents opinions, interessos, egos i guerres internes, s’ha convertit en una missió impossible. L’última solució, recórrer al planter amb Toni Ruiz, deixeble de Maxenchs, i José Manuel Lazaro, bon amic de Luis Enrique, per portar el timó en espera d’un nou cap de la marca Barça (que estrany que sona això) sembla a priori més lògica.

La massificac­ió i caracterís­tiques (diaris, ràdios, teles, webs, Twitter, Facebook i el que ha de venir) d’alguns mitjans de comunicaci­ó també han provocat un tomb en el panorama tradiciona­l. Afectats per la bunqueritz­ació del club, la informació escasseja i, per contra, l’opinió abunda. L’exageració s’ha convertit en costum. S’obren i tanquen crisis mundials en qüestió d’hores. Encegats pel gigantisme i per un mirar-se el melic malaltís, hi ha personal que creu que tot el que passa al Barça té repercussi­ó universal, quan no és així. La tenen les jugades de Messi però no petiteses de consum intern amplificad­es per una tendència a la gravetat incurable. El cas Gratacós ha estat paradigmàt­ic. Encara que quedi molt solemne dir que el seu cas (atenció, trending topic) ha perjudicat la imatge exterior del Barça, el cert és que a Anvers i Adelaida els importa un rave. En realitat, a Barcelona hi ha qui es va assabentar de qui era Gratacós, d’altra banda un barcelonis­ta profession­al i competent, quan el van degradar sense cap mena de raó aparent.

Recuperar un cert sentit comú (amb perdó per l’expressió) resultarà indispensa­ble per dotar la nova etapa comunicati­va de certa estabilita­t. Atorgar importànci­a al que en té, discrimina­nt la ximpleria del que és essencial.

EL SOROLL L’exageració s’ha convertit en costum: s’obren i tanquen crisis mundials en qüestió d’hores

 ?? DAVID RAMOS / GETTY / ARXIU ?? Màxima expectació mediàtica en una roda de premsa de Piqué prèvia a un partit de Champions
DAVID RAMOS / GETTY / ARXIU Màxima expectació mediàtica en una roda de premsa de Piqué prèvia a un partit de Champions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain