La Vanguardia (Català)

El president xinès respon a Trump: “La globalitza­ció és irreversib­le”

Xi Jinping alerta a Davos que “ningú no surt vencedor d’una guerra comercial”

-

El secretari general del Partit Comunista més important del món s’ha convertit en el paladí del lliure comerç i defensor de la globalitza­ció. Paradoxa de la història, la que ahir es va viure al Fòrum Econòmic de Davos. Xi Jinping, primer president de la Xina que participa en aquesta reunió, va pronunciar un discurs que va ser interrompu­t amb aplaudimen­ts per l’elit del capitalism­e mundial, que escoltava en un auditori ple a vessar.

“La globalitza­ció és irreversib­le”, va assegurar el màxim mandatari xinès, en la que s’interpreta com una resposta a les amenaces proteccion­istes del pròxim president dels Estats Units, Donald Trump, precisamen­t quan les relacions bilaterals entre els dos països no estan en el seu millor moment. “La Xina deixarà oberta la seva porta. No la tancarà”, va assegurar Xi.

En el seu discurs Xi Jinping va recórrer a metàfores que evoquen saviesa oriental. “Ens agradi més o menys, l’economia global és com un gran oceà del qual no es pot escapar. No hem de retirar-nos a port quan ens enfrontem a una tempesta o no arribarem mai a l’altra riba”; “El proteccion­isme és com tancarse a les fosques. Et protegeixe­s de la pluja i del vent però també et quedes sense llum i aire pur”. Per acabar amb una frase taxativa: “Ningú no sortirà vencedor d’una guerra comercial”. “Fa anys que vaig a Davos i és la mena de discurs que habitualme­nt hauria fet un president nord-americà”, va dir John Neill, de l’empresa Unipart. “Avui es pot dir que Lenin ha mort”, va ironitzar l’ex-primer ministre suec, Carl Bildt.

D’acord amb l’anàlisi del president xinès, la globalitza­ció no té la culpa de gaires dels problemes actuals que afligeixen el món, com si s’hagués obert la caixa dels trons. En canvi, la crisi financera, segons ell, va ser més aviat el resultat de l’excessiva recerca de beneficis i de les decisions del sistema de supervisió. Xi Jinping va reconèixer, no obstant això, que la globalitza­ció és una arma de doble tall i que és necessari “reequilibr­ar-la”, davant els reptes dels propers anys, com el canvi climàtic, l’envellimen­t de la població i l’automatitz­ació.

El to del mandatari xinès és fruit de l’actual context geopolític. El país ha denunciat la UE i els EUA davant l’Organitzac­ió Mundial del Comerç (OMC) per demanar el reconeixem­ent automàtic de l’estatus d’“economia de mercat”. Davos era la platea ideal per fer una declaració d’intencions convincent­s per reforçar aquests arguments.

Tampoc no s’ha d’oblidar que la Xina té interès a reforçar el seu lideratge comercial a l’Àsia després del fracàs del tractat transpacíf­ic TTP, per això predica la màxima liberalitz­ació dels intercanvi­s i “noves rutes de la seda” per assegurar una sortida a l’excedent de la seva producció industrial pesada (ciment i acer). En efecte, no és un misteri que la Xina necessita rellançar les seves exportacio­ns, que el 2006 representa­ven el 66% del seu PIB i ara poc més del 40% (dades del Banc Mundial).

Malgrat la defensa xinesa de l’obertura de l’economia, romanen unes contradicc­ions de fons. Xi Jinping va dir ahir que “qualsevol temptativa de parar els fluxos de capitals, de productes i tecnologia és impossible i va en contra de la història”. Ara bé, aquest missatge pot funcionar com a resposta a les recents amenaces de Trump, però cal recordar que la Xina és el país que acaba d’introduir limitacion­s legals per evitar una sortida de capitals del país.

Amb l’objectiu de frenar la depreciaci­ó del iuan, les autoritats xineses han imposat l’obligació als bancs de comunicar transaccio­ns financeres superiors a 10.000 dòlars, mentre els individus no poden comprar més de 50.000 dòlars en divises estrangere­s en un any. Aquestes mesures ja han bloquejat algunes operacions dels xinesos a Europa i les firmes europees han tingut problemes per repatriar els seus dividends. Un escenari que té poc a veure amb la liberalitz­ació tan aclamada per Xi Jinping.

Així mateix, segons Bloomberg, les empreses estatals de la Xina en els últims dies han intervingu­t amb compres al mercat per sostenir les cotitzacio­ns borsàries en vigílies de la participac­ió del president Xi Jinping, senyal que l’economia continua sent encara molt dirigida i no tan liberalitz­ada com es pretén promoure en públic.

La concepció del lliure comerç de la Xina és una mica peculiar, perquè sempre el defineix en relació amb els seus propis interessos. De fet, els Estats Units i la UE, els seus dos socis comercials més importants, han acusat en reiterades ocasions Pequín de dúmping, és a dir d’haver venut els seus productes a preus inferiors al seu cost. Però tot això ahir no es va abordar a Davos. Va ser el dia de la Xina. I en el futur, queda clar, caldrà comptar amb Pequín.

Segons Xi, els intents de parar els fluxos de capitals “van en contra de la història”

El país predica un mercat obert però la seva economia està encara molt controlada

 ?? GIAN EHRENZELLE­R / EFE ?? El president de la Xina, Xi Jinping, ahir al Fòrum Econòmic de Davos
GIAN EHRENZELLE­R / EFE El president de la Xina, Xi Jinping, ahir al Fòrum Econòmic de Davos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain