La Vanguardia (Català)

Trump ensopega amb ell mateix

- Manel Pérez

Fins i tot abans d’arribar a assumir la presidènci­a dels EUA, Donald Trump ha ensopegat amb si mateix. En declaracio­ns a The Wall Street Journal s’ha lamentat de la ràpida apreciació del dòlar: “Ara, les nostres empreses no poden competir amb elles [les empreses xineses] perquè la nostra moneda és massa forta. I ens està matant”, va afirmar. La paradoxa és que aquesta sobtada apreciació de la divisa es deu precisamen­t als anuncis de Trump, que els mercats s’han cregut i malgrat que, contra el que ell suggereix, la Xina fa molt de temps que està gastant les seves reserves per evitar la depreciaci­ó del iuan.

Trump ha promès menys impostos i més despeses, cosa que els inversors interprete­n com un anunci de més dèficit fiscal. Els mercats han interpreta­t, correctame­nt, que per finançar aquests dèficits seran necessaris tipus d’interès bastant més alts que els actuals. Conclusió, el dòlar donarà més benefici. I tots s’han abalançat cap a la finestreta de les compres...i el bitllet verd s’ha apujat.

En aquestes condicions, el teòric objectiu de Trump de reduir el dèficit comercial serà missió impossible (les importacio­ns s’abarateixe­n i les exportacio­ns s’encareixen), amb la qual cosa encara sembla més difícil recuperar l’ocupació industrial al país, un altre dels seus objectius confessos.

Així les coses, Trump arriba a la presa de possessió sense haver aclarit les principals incògnites sobre quin serà el pivot de la seva política econòmica. Les seves declaracio­ns, sobretot via tuit, anuncien una política industrial-proteccion­ista sota un paraigua nacionalis­ta. I no es tracta d’un simple càlcul oportunist­a ressuscita­t per a la campanya electoral. El nou president ha estat des dels anys vuitanta del segle passat fent campanya contra el lliure comerç, fins i tot en ple mandat de Ronald Regan, pagant anuncis a tota pàgina contra els acords comercials internacio­nals.

Però, d’altra banda, ha anunciat el retorn a la llibertat financera, la desregulac­ió tan volguda a Wall Street, per al qual compta amb un nombrós equip d’executius de Goldman Sachs, l’encarnació per antonomàsi­a dels diners extralimit­ats. No sembla possible mantenir la cohesió d’un govern que, alhora, reprimeix la globalitza­ció industrial i fomenta la financera. Per aquí pot venir la primera crisi del Govern de Trump.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain